Volledig scherm
Karla Peijs en Tanneguy Descazeaud, algemeen directeur van Zeeland Refinery.

Oud-commissaris Zeeland Karla Peijs toezichthouder bij Zeeland Refinery

NIEUWDORP - Karla Peijs, voormalig commissaris van koning in Zeeland, is sinds kort lid van de Raad van Commissarissen van Zeeland Refinery in Nieuwdorp.

Eind 2016 wordt zij voorzitter. Zij volgt Jan te Veldhuis - voormalig Zeeuwse Kamerlid - op. Te Veldhuis was 21 jaar voorzitter van de RvC van Zeeland Refinery. Zeeland Refinery denkt met Peijs een goede opvolger te hebben gevonden. "We zijn ervan overtuigd dat mevrouw Peijs met haar kennis en ervaring, zowel binnen de regio als ook op nationaal niveau, een goede bijdrage zal leveren aan de verdere ontwikkeling van Zeeland Refinery. We zijn er dan ook trots op dat mevrouw Peijs de functie van voorzitter van de Raad van Commissarissen heeft aanvaard", aldus Tanneguy Descazeaud, algemeen directeur van Zeeland Refinery.

Peijs was van 2007 tot 2013 de Zeeuwse commissaris van de (toen nog) koningin. Daarvoor was ze van minister van Verkeer en Waterstaat in het tweede en derde kabinet-Balkenende.

Zeeland Refinery zit sinds 1973 in het Sloegebied. Oorspronkelijk geheel Frans is het tegenwoordig een joint venture van de oliemaatschappijen Total (55 procent) en Lukoil (45 procent). Bij de raffinaderij werken 430 vaste en 300 inleenkrachten. Minister Henk Kamp opende in 2014 de vernieuwde hydrocracker, de grootste ter wereld in zijn soort. Aandeelhouders Total en Lukoil investeerden twee jaar 124 miljoen euro in projecten die de fabrieken veiliger, milieuvriendelijker en energiezuiniger maken. Tevens werd de capaciteit van de hydrokraker (verwerkt zware gasolie tot brandstoffen) fors uitgebreid.