Volledig scherm
Aangespoelde dode zeehond in Renesse © Zeezoogdieren.org

Opvallend veel dode zeehondenpups met gat in gehemelte

RENESSE - Een opvallend verschijnsel bij een aantal aangespoelde zeehondenpups in Zeeland. Afgelopen twee dagen tijd strandden er vier pups met een gat in hun gehemelte. Eén pup kon gered worden, de anderen stierven.

"Dat is niet normaal", zegt Jaap van der Hiele van zeehondenopvang A Seal. Door het gat kunnen de pups onder water niets eten, omdat er water via de neus en het gat in de longen terechtkomt. "Ze verzuipen daardoor gewoon."

De nog levende pup spoelde aan op het strand van Westenschouwen. Het kampte met ondergewicht en had een opgezwollen kop. Het dier woog 16 kilo terwijl het normaal twee keer zoveel moest wegen. Volgens Van der Hiele is het aannemelijk dat het gat in de gehemelte de oorzaak van het ondergewicht. Het dier is overgebracht naar de opvang in Stellendam.

Van der Hiele, die al twintig jaar zeehonden redt, vindt het aantal gestrande pups met die aandoening opvallend. Hij weet ook niet wat de precieze oorzaak is. "Het kan gewoon een afwijking zijn, een natuurlijk proces."

Ook de faculteit diergeneeskunde in Utrecht tast in het duister over de oorzaak. "Zonder analyse blijft het speculeren", zegt Jooske IJzer van de faculteit. Zelf kwam ze nog geen zeehond tegen met die aandoening. "Het kan te maken hebben met een gespleten gehemelte, zoals ook bij mensen voorkomt."

Zeehondencrèche in Pieterburen zoekt de oorzaak in een ontsteking. "We krijgen elk jaar wel pups binnen met een ontsteking in de bek", vertelt een medewerker. "Dat kan veroorzaakt worden door het eten van 'rare' vissen of door visgraten."

Volgens Van der Hiele kan het gat in de gehemelte wel dichtgroeien, maar daarvoor moeten de pups wel worden opgevangen. "Pas na de intake bij de opvang kan je ontdekken of het jong er last van heeft. Dat maakt het lastig."