Volledig scherm
De Oosterschelde

Oproep provincie om op Oosterschelde te stemmen

MIDDELBURG - Het provinciebestuur gaat alles op alles zetten om het Nationaal Park Oosterschelde verkozen te krijgen tot mooiste natuurgebied van Zeeland. "We hebben 380.000 inwoners", zegt gedeputeerde Carla Schönknecht. "Ik hoop op ten minste 380.000 stemmen." Dat betekent niet dat zelfs Zeeuwse baby's op het Nationaal Park Oosterschelde moeten stemmen, want daarvoor heb je een mobiele telefoon of een e-mailadres nodig.

En meer dan één keer stemmen gaat niet. De Oosterschelde maakt alleen een kans als ook mensen van buiten de provincie erop gaan stemmen. "Zeeland heeft maar één nationaal park", verklaart Schönknecht. "In andere provincies moeten inwoners kiezen, wij hopen dat alle Zeeuwse stemmers voor de Oosterschelde gaan. En we gaan een hele campagne beginnen om nog meer stemmen te werven."

Als voorbeeld noemt ze de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). "Die heeft heel veel leden, ook in de rest van Nederland en België. Die kunnen ze oproepen om op de Oosterschelde te stemmen."

Ook de toeristische sector wordt warm gemaakt voor de verkiezing. "Er komen ontzettend veel toeristen naar Zeeland. Je krijgt de sleutel van je vakantiehuisje niet voor je op de Oosterschelde hebt gestemd, bij wijze van spreken." Op die manier worden tal van organisaties gevraagd hun klantenbestand te benaderen.

De drie mooiste natuurgebieden van Nederland krijgen 300.000 euro om de kwaliteit en de toegankelijkheid te verbeteren. Een vakjury zal nog een vierde winnaar aanwijzen. Het geld is niet de enige drijfveer om te willen winnen, stelt Schönknecht. De mooiste natuurgebieden worden in binnen- en buitenland gepromoot als iconen van de Nederlandse natuur.

"Daar profiteert niet alleen het nationaal park van, maar ook alles eromheen, zoals het Watersnoodmuseum en recreatieondernemers. En het past natuurlijk helemaal in het provinciale beleid om Zeeland zichtbaar te maken en om onze natuurgebieden te ontsluiten."

Hier kan gestemd worden op het park Oosterschelde