Volledig scherm
Kerncentrale Doel © Harmen van der Werf

'Oproep om Belgische kerncentrales te sluiten is kortzichtig en aanmatigend'

GOES - De oproep van de Tweede Kamer dat België zijn kerncentrales in Doel en Tihange moet sluiten is kortzichtig en aanmatigend.

In plaats daarvan moeten landen elkaars centrales gaan inspecteren. CDA-Europarlementariër en energiewoordvoerder Esther de Lange zei dat vrijdag tijdens een conferentie over de Europese energie agenda voor de toekomst in Goes.

Het CDA in het Europees Parlement wil dat Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk elkaars nucleaire installaties gaan inspecteren. De Lange roept het kabinet op om dat te regelen.

"In plaats van onze buurlanden te demoniseren moeten we de controle instanties versterken en de informatie-uitwisseling verbeteren. Bijvoorbeeld door gezamenlijke inspectieteams op te richten in Benelux verband inclusief Duitsland en Frankrijk."

De maatschappelijke onrust in Nederland over de Belgische kerncentrales in Doel en Tihange toont aan dat er weinig vertrouwen bestaat in de Belgische toezicht op de centrales, aldus het CDA. Omgekeerd leven er ook zorgen over de kerncentrale van Borssele, stelt het CDA vast. De Lange: "Het is duidelijk dat gewerkt moet worden aan wederzijds vertrouwen. De centrales staan er en zijn een onderdeel van onze energievoorziening. Bovendien zijn er veel arbeidsplaatsen mee gemoeid. Het is onverstandig van de een op de andere dag radicale besluiten te nemen met kerncentrales," aldus De Lange.

Lidstaten voeren op andere terreinen al langer gezamenlijke inspecties uit, zei De Lange in aanwezigheid van de Belgische vice-premier Kris Peeters. Zo vinden er in het wegtransport regelmatig controles plaats waarbij de controle-instanties van België, Nederland en Luxemburg samenwerken.