Volledig scherm
Het podium van de Kustmarathon 2016 © Roeland van Vliet

Oppermachtige Tim Pleijte wint Kustmarathon (video's)

ZOUTELANDE - De 31-jarige Tim Pleijte heeft de veertiende Kustmarathon 2016 op indrukwekkende wijze gewonnen. De Vlissinger (en voormalige inwoner van Zoutelande) liep lang samen met Huub van Noorden op de plaatsen 2 en 3, maar zette het laatste deel van de race toen volledig naar zijn hand. Pleijte finishte zaterdag na 42,195 kilometer in de sfeervolle Langstraat in Zoutelande aan met een tijd van 2.36.17 op de klok.

Pleijte, die nooit hoger dan de vijfde plek eindigde, gaf de wedstrijd al vroeg kleur. Hij zat met de Marokkaan Mohamed Oumaarir en de Zeeuwen Huub van Noorden, Erwin Harmes en Remy Vasseur in een vijfmanskopgroep. Op de Stormvloedkering schudde de Marokkaan flink aan de boom. Eerst moest Vasseur lossen en vervolgens kon ook Harmes, de nummer drie van vorig jaar, het tempo niet bijhouden.

Na zo'n 19 kilometer moesten ook Van Noorden en Pleijte passen. Maar Pleijte legde zich niet zomaar neer bij de zege van Oumaarir. Na Domburg, Rond de 32 kilometer liet hij op zijn beurt Van Noorden achter zich en de Vlissingse trailspecialist ging jagen op de koploper. Die had hij snel te pakken, waarna hij op de zege af liep.

Onderweg kreeg de Walchenaar veel support. Toeschouwers toonden zich blij met een koploper van eigen bodem. Met Pleijte won er weer voor het eerst een Zeeuw sinds 2013 (Van Noorden). Later deze maand is hij samen met diezelfde Van Noorden actie op het WK skyrunning in Portugal, een wedstrijd van 85 kilometer.
Het gat met de nummers twee, Huub van Noorden uit 's Heer Abtskerke , en drie, Oumaarir, was enorm. Van Noorden kwam traditioneel met radslagen op de finish af.

Volledig scherm
De winnaar en de nummer 2, Tim Pleijte en Huub van Noorden, kort na de finish. © Roeland van Vliet
Volledig scherm
Tim Pleijte direct na de winst: Dit is de mooiste overwinning uit mijn carrière tot nu toe. © Roeland van Vliet
Pleijte kwam zaterdag in de Langstraat in Zoutelande aan met een tijd van 2:36.17 op de klok. Lees meer op: pzc.nl/1.6475066