Volledig scherm

Opnamestop Emergis duurt nog zeker enkele weken

KLOETINGE - Emergis, instelling voor geestelijke gezondheidszorg, heeft voor de komende weken een opnamestop ingevoerd.

Mensen met een geplande opname kunnen voorlopig niet terecht. De zorg die zij aan huis krijgen, gaat wel door. Cliënten die acuut opgenomen moeten worden kunnen wel in Emergis terecht. Hoe lang de opnamestop precies gaat duren, is nog niet bekend. Emergis bekijkt regelmatig of de stop kan worden opgeheven. De instelling noemt drie oorzaken voor de opnamestop. Door de reductie van het aantal bedden zijn beschikbare bedden en personeel nodig voor mensen die acuut opgenomen moeten worden. Het aantal bedden is verlaagd vanuit de gedachte dat mensen meer thuis behandeld zouden worden. Maar het team dat dat moet gaan doen, is in het gebied boven de Westerschelde pas in het najaar compleet.

Verder is er een tekort aan personeel. Dat voelt Emergis nog eens extra doordat personeel en mantelzorgers op vakantie zijn. Emergis zoekt dan ook dringend naar verpleegkundigen op mbo, hbo en hbo+ niveau.

Emergis geeft aan dat sprake is van een landelijk probleem. "Andere instellingen buiten de provincie bellen ons met de vraag of wij eventueel nog plek hebben", vertelt woordvoerder Nanon Doeland.