Volledig scherm
© Ruben Oreel

Opdeling Delta vergt half miljard euro

MIDDELBURG - De splitsing en opdeling van energiebedrijf Delta vraagt een kapitaalinjectie van een half miljard euro. De afsplitsing van het netwerkbedrijf Enduris betekent het einde van de Delta-holding.

Het bedrijf wordt zonder netwerkbedrijf financieel te kwetsbaar. De meeste bedrijfsonderdelen zijn gezond en kunnen na splitsing verder. Dat geldt voor Enduris en waterbedrijf Evides, die beide publieke belangen dienen, en voor de commerciële poot retail (consumentenmarkt), waarin ook multimedia zit.

Zwaar verlies

Het energieproductiebedrijf dat de zakelijke markt bedient (Sloecentrale, Elsta-centrale, biomassacentrale Moerdijk) is het zorgenkindje. Die draait zwaar verlies. Er moet geld (300 miljoen euro) naar toe. De wet verplicht dat. Plan is een lening te nemen via het schuldenvrije retailbedrijf. Ook kan er 50 miljoen uit de reserves van Enduris worden gebruikt. Voor EPZ, exploitant van de kerncentrale, is 200 miljoen euro nodig, met Evides als onderpand. De aandeelhouders - provincie en gemeenten - moeten ervoor borg staan.