Volledig scherm
Peter de Lijser: „Het gaat erom je kansen te grijpen als ze voor je voeten liggen. Ik heb er niet naar gezocht.” © Peter Nicolai

Op de scootmobiel naar Zuid-Frankrijk: voor Peter de Lijser (78) is het leven een avontuur

Een scootmobieltocht naar Zuid-Frankrijk, zoiets heeft Peter de Lijser (78) nooit gedaan. Hoog tijd dus.

De 78-jarige Peter de Lijser nestelt zich achter de computer in de werkkamer van zijn woning in Breskens. Hij heeft het er druk mee, met de voorbereidingen op de bijzondere reis die eind volgende maand begint.

De Lijser reist dan in zijn scootmobiel van 'Sinte Pier aan Zee' (Nieuwvliet) naar het Franse Saint-Pierre la Mer, aan de Middellandse Zee, een tocht van pakweg een maand.

Onderweg ontmoet hij burgemeesters, om ze te laten vertellen over hun dorp, de samenleving, leefbaarheid en over plaatselijke gerechten. De Lijser maakt er na terugkomst een boek van. Een 'culinair en sociaal reisverslag' moet het worden. De opbrengst gaat naar zorgboerderij Jodi in Nieuwvliet.

Avonturen

Bijzonder? Voor Peter de Lijser is de scootmobieltocht niet meer dan een volgend, boeiend hoofdstuk van een levensboek dat zich laat lezen als een avonturenroman. Zoals die keer dat hij een aanbod kreeg om bij de operette in Middelburg in te vallen; hij zat toen drie jaar in een operaklasje in Gent. "Mijn docent zei: niet doen, daar ben je nog niet klaar voor. Het zal je stem verpesten. Ik deed het natuurlijk toch. En ja hoor: ik werd hees. Het was meteen klaar."

Muiterij

Een tijdje later - negentien jaar oud - monstert hij aan op een olietanker. Uitgerekend op dat schip breekt muiterij uit: een flinke opstand, compleet met arrestatie van een deel van de bemanning. "Eén zeereis maakte ik, en die werd meteen historisch."

De Lijser, die de hbs niet had afgemaakt, gaat bij zijn ouders in het café werken, begint later een verhuurkantoor en verhuurt na een paar jaar al tweehonderd huizen. Hij gaat in de projectontwikkeling en wordt miljonair. En verliest alles weer door een verkeerd bouwbedrijf over te nemen.

Positiviteit

"Ik vond mezelf heel zielig. Tot ik besefte: het was mijn eigen schuld, en ik heb nog meer dan een half leven voor me. Toen heb ik m'n mouwen weer opgestroopt." Die positiviteit straalt hij nog steeds uit. "Als ik met mensen van mijn leeftijd praat, word ik soms niet goed. 'Die is dood, hier doet het zeer, dat kan ik niet meer...' Jongens toch, roep ik dan: ga nou eens uit van wat je nog wél kan."

Allerlei andere initiatieven volgen. Al die drukte, al die avonturen. Waar komt het vandaan? "Het zit in mijn karakter. Ik ben altijd op zoek naar iets nieuws, kan niet te lang hetzelfde doen. Neem die scootmobieltocht. Ik weet nu al: als ik straks halverwege ben, ga ik alweer nadenken: wat zal ik hierna eens gaan doen?"

Einzelgänger

Die onrust in zijn hoofd en lijf speelde De Lijser ook in zijn privéleven parten. "Ik ben drie keer getrouwd, kreeg vier kinderen. Het ging elke keer mis. Ik kan niet tegen routine. Ik ben een einzelgänger. Verwar dat niet met 'kluizenaar', hoor. Ik ben graag onder de mensen. Maar niet te lang. Na een poosje wil ik weg."

Na een ernstig auto-ongeval bij Sluiskil, waarbij hij zijn nek breekt, moet hij maandenlang revalideren. "Toen ik in het ziekenhuis lag, ben ik gaan nadenken: is dit nu wat ik wil? Nee dus. Toen bedacht ik me: ik ga schrijven!"

Vrede

De Lijser schreef inmiddels een tiental boeken. Meestal over de streek, in combinatie met het verleden - over de geschiedenis van het toerisme in Cadzand- Bad, over de historie van bootslieden in Terneuzen, of over streekproducten en gerechten. Hij heeft vrede met zijn manier van leven. "Ik heb m'n AOW'tje en de boeken leveren wat op, meer heb ik niet nodig."

Lees het hele interview met Peter de Lijser zaterdag in de digitale of papieren PZC.