Volledig scherm
© Thinkstock

Ook toezichthouders WVO Zorg verhoogden eigen loon fors

VLISSINGEN - Ook de toezichthouders van WVO Zorg in Vlissingen hebben vorig jaar hun eigen honorarium fiks verhoogd. De vergoeding van de leden steeg van 5975 naar 10.000 euro. Paul den Boer ging, mede doordat hij voorzitter is geworden, van 7311 naar 15.000 euro.

De verhoging is mogelijk dankzij de tweede Wet Normering Topinkomens. Die beperkt weliswaar de salarissen van de directeuren/bestuurders, maar schept juist meer ruimte voor de beloning van toezichthouders.

Taakverzwaring

De raad van toezicht van WVO Zorg heeft daar meteen gebruik van gemaakt. ,,De verhoging is ingegeven door de taakverzwaring in het toezicht", staat ter verklaring in de jaarrekening. De raad wijst erop dat de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders is gevolgd. ,,Er is bewust niet gekozen voor het maximum."

Eerder werd al duidelijk dat ook toezichthouders bij andere Zeeuwse zorgorganisaties hun honorarium drastisch hebben verhoogd. Het gaat om Tragel Zorg, Ter Weel, ZorgSaam, Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut en Stichting Zuidwester.

'Moreel verwerpelijk'

De SP in de Tweede Kamer heeft inmiddels hierover vragen gesteld aan de ministers Schippers en Plasterk. De partij vindt de verhoging 'moreel verwerpelijk'.