Volledig scherm
Stagiair Bas Blok (midden) draait een dag mee met Jo-Annes de Bat (tweede van rechts). © Mechteld Jansen

Ook Jo-Annes de Bat begon ooit als stagiair

Voorzichtig zette Bas Blok (18) uit Wissenkerke zijn kopje koffie op tafel. De vwo-scholier van het Pontes in Goes liep gisteren een dagje mee met gedeputeerde Jo-Annes de Bat. Van introductie was geen sprake. Bij aankomst werd Blok direct naar de kamer van De Bat geleid, waar een overleg plaatsvond.

De gezichtsuitdrukking van de scholier liet merken dat hij verrast was. ,,In het begin begreep ik weinig van het gesprek. Het daaropvolgende overleg maakte ik in zijn geheel mee. Dat was dan ook een stuk makkelijker te volgen."

Stoute schoenen

Blok, een fervent debater, zit momenteel in zijn examenjaar. Sinds een jaar is hij lid van het CDA. In de toekomst hoopt hij de politiek in te gaan, vandaar dat hij samen met een vriend tijdens een netwerkbijeenkomst de stoute schoenen aantrok. Het tweetal stapte op De Bat af en begon een praatje. De gedeputeerde maakt graag tijd vrij voor jongeren die geïnteresseerd zijn in politiek en bood hen een meeloopdag aan.

De Bat probeert op deze manier jongeren warm te maken voor politiek. ,,We hebben jonge mensen nodig. Op een laagdrempelige manier probeer ik hen te laten zien hoe leuk dit vak is en dat je er daadwerkelijk dingen mee kunt bereiken. Vaak roepen mensen wat over de buitenkant. Via deze weg wil ik ze de binnenkant laten zien. Ik ben zelf ook als stagiair begonnen, terwijl ik nooit het idee had om de politiek in te gaan."

Twaalf afspraken

Meelopers mogen overal bij zijn. In Middelburg werd onder andere gesproken over de Ronde van Zeeland en in Terneuzen werd vergaderd over de Kanaalzone. Het is een kleine greep uit de twaalf afspraken die De Bat gisteren had. ,,Als je een beeld wilt krijgen van wat we hier doen, moet je alles meemaken."

Geheimhouding wordt op goed vertrouwen afgesproken. Een enkele keer, zo ook gisteren, wordt de stagiair verzocht om even naar buiten te gaan. Soms kan dat niet anders volgens De Bat. ,,Het moet niet hinderlijk ondervonden worden door anderen."

Slechtnieuwsgesprek

In eerste instantie was Blok wat stilletjes, maar gedurende het verloop werd hij losser. Tussen de afspraken door spraken de twee over hoe je bijvoorbeeld een slechtnieuwsgesprek kunt aanpakken. Tijdens de overleggen hield de scholier voornamelijk zijn mond. ,,De één mengt zich in gesprekken, terwijl de ander aandachtig luistert", aldus De Bat. ,,Dat laat ik aan de persoon zelf over."

Blok ondervond tijdens de dag een aantal nieuwe dingen. ,,Vergaderen aan een statafel werkt verfrissend. Er wordt meer op de inhoud gefocust. Dit zorgt voor duidelijkheid en bespaart tijd."

Huiswerk

Ook ervoer hij hoe belangrijk het is om vooraf je huiswerk te doen. ,,Tijdens één van de overleggen ontstond een discussie. Een collega van De Bat haalde vervolgens een paar papieren tevoorschijn om het verschil in inzicht de kop in te drukken. Zoiets zie je wel eens in series op televisie, maar in het echt maak je dat niet vaak mee.''