Volledig scherm
© Thinkstock

Ook in Zeeland staat te veel winkelruimte leeg

GOES - In ruim een kwart van de 390 Nederlandse gemeenten staat structureel te veel winkelruimte leeg. Dat stelt makelaarsorganisatie Dynamis vast in een onderzoek. Het gaat om gemeenten waar de bevolking slinkt en om gemeenten die vanwege hun regiofunctie een flinke winkelvoorraad hebben opgebouwd.

Dat is in Zeeland het geval in de gemeenten Vlissingen, Middelburg en Noord-Beveland, waar 10 of meer procent van de winkels leeg staat. Volgens het rapport is de winkelleegstand het laagst (0 tot 5 procent) in de gemeenten Tholen, Reimerswaal en Terneuzen. In de andere Zeeuwse gemeenten is 5 tot 10 procent van het winkelvloeroppervlak vacant.

Toerisme

De tijden zijn veranderd doordat consumenten meer online kopen en grote steden beter bereikbaar zijn geworden. Dat ondergraaft de winkelfunctie van bijna een derde van de gemeenten. In Zeeland is dat probleem wel kleiner omdat een aanzienlijk deel van de detailhandel profiteert van het toerisme.

Winkelketens

Verder laten faillissementen van grote ketens als V&D, Macintosh, McGregor, Perry Sport en Mitra hun sporen na. Het aanbod van winkelruimte in kernwinkelgebieden is daardoor met 9 procent gestegen.

In grote steden worden die gaten snel opgevuld. Het zijn vooral kleinere en middelgrote steden die met de faillissementen van de landelijke ketens worstelen. In Goes is bijvoorbeeld nog geen nieuwe huurder gevonden voor het V&D-pand.

Gemeenten onderkennen dat actie nodig is zoals winkelgebieden verkleinen. Maar vaak ontbreekt het aan concrete plannen.

 1. Tien locaties voor wie geen zin heeft in een standaard Amsterdam Dance Event
  ADE

  Tien locaties voor wie geen zin heeft in een standaard Amsterdam Dance Event

  Amsterdam Dance Event, dat vandaag van start is gegaan en 375.000 bezoekers verwacht, is zó veel meer dan een nachtje 'raven' in de Amsterdam Arena. Je kan dansen in een hijskraan, met slechts veertig man getuige zijn van een wereldberoemde dj in een piepklein keldertje, of de hele nacht doorhalen in een soort omgebouwde huiskamer in Amsterdam-Noord. Ga je liever borrelen in een oude mannensauna, ooit opgericht zodat homo’s een plek hadden om af te spreken? Het kan allemaal. Tien bijzondere ADE-locaties, om te voorkomen dat je niet in de massa verdwijnt. 
 2. McDonald's drijft klanten tot grote wanhoop met 'irritante illusie'

  McDonald's drijft klanten tot grote wanhoop met 'irritante illusie'

  De Britse tak van hamburgerketen McDonald's heeft met een raadselachtig bericht op sociale media klanten tot grote wanhoop gedreven. Het bedrijf postte op Twitter en Facebook een afbeelding van een reeks verticale zwarte streepjes met daarbij de tekst: Tag een vriend die tussen de lijntjes zou moeten lezen. Vervolgens wrongen volgers van de fastfoodfirma zich dagenlang in de vreemdste bochten om een verborgen mededeling te achterhalen.