Volledig scherm
Aarnoud van Beelen (l) en Alain de Schutter © Leo Adriaansen fotografie

Onzichtbare laadpaal houdt straatbeeld mooi en veilig

THOLEN - Hij ligt in het wegdek of thuis op de oprit. Hij laadt je elektrische auto op, zonder dat je over hem struikelt. Zijn naam luidt 'streetplug'. De innovatieve verzonken laadpaal is ontwikkeld door twee studenten van HZ Vlissingen en de Avans Hogeschool Breda en wordt gemaakt in Tholen.

TecforRec, het Thoolse bedrijf dat al stroomzuilen levert aan jachthavens, kreeg anderhalf jaar geleden een vraag van de gemeente Venlo: kunnen jullie een onzichtbare laadvoorziening voor elektrische auto's ontwikkelen? Venlo is bezorgd dat de stroomversnelling waarin het elektrisch rijden zich bevindt, leidt tot een wildgroei aan laadpalen. Bovengrondse 'tankzuilen' kunnen letterlijk hinderpalen zijn. Ook zijn ze niet echt fraai om te zien.

Streetplug
TecforRec gaf twee stagiairs een opdracht. Aarnoud van Beelen van de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen nam de technische ontwikkeling en het industrieel design op zich. Alain de Schutter van de Avans Hogeschool in Breda onderzocht of er economisch muziek zit in de 'streetplug'.

Beiden zijn afgestudeerd en inmiddels in dienst van StreetPlug BV, een voor dit product opgericht zusterbedrijf van TecforRec. "De verzonken streetplug open je met een app. Je steekt de plug in je auto en sluit het deksel. Daarna geeft de streetplug pas stroom, want anders heb je nog steeds obstakels in de straat. Er is goed over het ontwerp nagedacht. Het is kennisintensief", zegt De Schutter.

Prototype
Vorig jaar introduceerden ze het eerste roestvrijstalen prototype op de Ecomobielbeurs in Den Bosch. Naast Venlo, waar de streetplug wordt beproefd, toonden andere gemeenten interesse. De Schutter: "Ook autofabrikanten, die tenslotte steeds vaker een elektrische variant op de markt brengen, vinden de streetplug interessant. Voor thuis of bij het bedrijfspand."

De onzichtbare laadpaal is onlangs genomineerd voor de Accenture Innovation Award 2016, een landelijke wedstrijd waar de innovatiefste producten, diensten en concepten meedingen naar de titel 'Innovator of the year'.

Buitenland
Inmiddels snuffelt het buitenland aan de Zeeuwse uitvinding. "We zijn al enkele keren in Frankrijk geweest, zijn in oktober uitgenodigd voor de E-Carte beurs in München en binnenkort krijgen we een delegatie uit Singapore op bezoek. Wat begon als een maatwerkoplossing voor één gemeente, ontpopt zich tot een product met internationale potentie."

De serieproductie van de 'streetplug' moet nog op gang komen. Het Thoolse bedrijf bouwt het langzaam op. De Schutter: "Begin 2017 maken we een prototypeserie van 25 stuks die onder meer in gemeenten worden geïnstalleerd. Als dat succesvol verloopt, zetten we de productie op. Dat kost veel geld. We willen de investering op twee manieren financieren: met extern geld en via crowdfunding. Eind september, begin oktober begint de crowdfunding op de website oneplanetcrowd.com . Mag dat erin?"