Volledig scherm
Bespreking over AZC in Middelburg © Maurits Sep

Onderzoek UvA: 'Middelburgers ervaren geen overlast van azc'

MIDDELBURG - Middelburgers ervaren geen overlast van het asielzoekerscentrum en de aanwezigheid van asielzoekers in hun stad.

Dat is de voorzichtige eerste conclusie die studenten van de Universiteit van Amsterdam trekken uit hun onderzoek naar de betekenis van het azc voor de Middelburgers. Deze week hebben ze 521 Middelburgers daarover ondervraagd. De 'eerste indrukken, met een slag om de arm' zijn vrijdag gepresenteerd aan wethouder Saskia Szarafinski.

De cijfers moeten nog bestudeerd worden, maar de studenten drufden al wel vast te stellen dat de ondervraagde Middelburgers geen overlast ervaren van het azc. Opmerkelijk vinden ze overigens dat de ondervraagden allemaal het idee hebben dat 'andere Middelburgers' wél overlast ervaren.

Over het aantal van 330 asielzoekers in Swerf-Rust hebben de studenten bij de ondervraagden 'geen grote problemen' gehoord. Ook niet in de directe omgeving van het azc, zegt student sociale geografie Lennaert Schölvinck, die in de Stromenwijk mensen heeft geënquêteerd. "Ik heb geen klachten gehoord over overlast. Ze zien het azc niet als een probleem."

Lees morgen meer over het onderzoek in de papieren krant.