Volledig scherm
© Thinkstock

Onderzoek Roompot: vakantiegast snackt luxer en gezonder

KAMPERLAND - Fruitsapjes, smoothies, biologische tomaat met mozzarella en speciaalbieren. De vakantieganger snackt luxer en gezonder. De eisen die de toerist aan zijn hapje en drankje stelt, worden steeds hoger. Dat maakt Roompot Vakanties, de grootste aanbieder van vakantieparken in Nederland, op uit een groot onderzoek onder 2 miljoen vakantiegasten.

Het recreatiebedrijf ziet de wensen van de gast snel verschuiven. "Een paar jaar geleden kocht de gemiddelde vakantieganger spaghetti, een pak melk en wit brood. Nu kiest hij voor verse fruitsappen, smoothies, verschillende soorten wijn, biologisch volkorenbrood en een compleet barbecuepakket", zegt Willem van Liempd, horeca- en retailspecialist bij Roompot Vakanties.

Black Angus

Buiten koken is enorm populair. Het aantal gasten dat barbecuet is met 20 procent gestegen. En waar vroeger schnitzel de koning van het grillfeest was, is dat nu een beefburger van Black Angus-rund. "Maar we zien ook een opmars van de vegetarische variant van deze burger", zegt Van Liempd. Ook streekproducten, in Zeeland mosselen bijvoorbeeld, doen het steeds beter.

Ondanks de trend naar kwalitatief beter voedsel en drinken, gaan er altijd nog wagonladingen snacks en fris doorheen. Vorig seizoen verzwolgen gasten op Roompot-parken 274.000 frikadellen, 176.000 kroketten, 450.000 kilo friet en 450.000 liter frisdrank.

Ook de pizzaverkoop blijft stijgen: naar 140.000 stuks. Dat is 60 procent meer in vijf jaar tijd.