'Onderzoek nodig naar onderzeese variant 380 kV-lijn'

KRABBENDIJKE - Er is nader onderzoek nodig naar de mogelijkheid om stroom van het toekomstige windpark Borssele via de Westerschelde af te voeren naar Rilland. Dat stelt documentairemaakster Marjolein van Pagee.

Volledig scherm

Komende zondag zendt Radio 1 een programma van haar uit over plannen voor een nieuwe hoogspanningslijn door Zeeland.

Stroomuitval

Van Pagee komt oorspronkelijk uit Krabbendijke. Ze heeft onderzoek verricht naar de plannen voor een nieuwe 380 kV-lijn die dicht langs haar voormalige woonplaats loopt. Het ministerie van Economische Zaken en netwerkbeheerder Tennet willen het definitieve plan dit voorjaar ter inzage leggen. In Zeeland bestaat veel weerstand tegen het project. De hoop was gevestigd op een ondergrondse variant, maar dat is geen optie schreef minister Kamp in december aan de Tweede Kamer. De kans op stroomuitval wordt dan te groot.

Windparken

De nieuwe hoogspanningslijn is onder meer nodig om vanaf 2019 stroom af te voeren van twee windparken die voor de Zeeuwse kust komen. Volgens de ZMF zou dat kunnen door de huidige hoogspanningsleiding op te waarderen en de stroom van het windpark via een kabel door de Westerschelde naar Rilland af te voeren. Dan zou de bouw van zestig meter hoge masten in het Zeeuwse landschap niet nodig zijn.

Over de onmogelijkheid om een deel van de hoogspanningsleiding op land ondergronds aan te leggen bestaan wetenschappelijke rapporten, aldus Van Pagee, maar over een alternatief door zee is geen serieus onderzoek met verifieerbare antwoorden voorhanden.

Radio

Reporter Radio wordt zondag 31 januari om 19 uur uitgezonden door KRO-NCRV. Naast de van tevoren opgenomen reportage is er een live-uitzending waarin het Reimerswaalse gemeenteraadslid Carla Hoogerland en Hans Grünfeld van de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) aan het woord komen.

Lees dinsdag meer in de PZC