Volledig scherm
Archief: Kustmarathon heeft helende werking © Henk kortlever

Onderzoek: Kustmarathon lopen heeft helende werking

ZOUTELANDE - De laatste kilometer van de Kustmarathon krijgt voor Bart van Leeuwen uit Dordrecht komend weekeinde een bijzondere lading. Bij het strand van Zoutelande strooide hij jaren terug het as van zijn overleden ouders in zee.

Zijn gedachten zullen zondag, met de finish in zicht, teruggaan naar dat moment. "Dit maakt het extra bijzonder om mee te doen aan de Kustmarathon en vlak voor de finish ook nog langs deze plek te lopen."

De motivatie van Van Leeuwen om in actie te komen tijdens de Zeeuwse hoogmis staat niet op zich. Veel deelnemers die meedoen aan één van de onderdelen van de Kustmarathon doen dit niet alleen vanwege het leveren van een sportieve prestatie, zo blijkt uit een enquête van deze krant, ingevuld door 425 deelnemers.

Een groot deel van de sporters zoekt door deelname een gevoel van saamhorigheid, doet mee om het verlies van een dierbare te verwerken of om kracht te halen uit een periode van ziekte of ander leed. Het strijden tegen de Zeeuwse elementen - en als het tegenzit tegen zichzelf - roept bij veel deelnemers emoties op, die normaal niet zo snel aan de oppervlakte komen.

Lees de uitkomsten van het hele onderzoek woensdag in de PZC