Volledig scherm
© Thinkstock

Onderzoek FNV: Hulst is de sociaalste gemeente van Zeeland

HULST - Het uitkeringsbeleid van de meeste Zeeuwse gemeenten kan stukken beter, blijkt uit een onderzoek van vakbond FNV. Hulst scoort het hoogst.

Borsele, Kapelle, Goes, Noord-Beveland en Reimerswaal bungelen onderaan de ranglijst. Gemeenten moeten sinds vorig jaar, toen de Participatiewet van kracht werd, bijna alle mensen met een uitkering naar werk zien te leiden. De ene gemeente pakt dat anders aan dan de andere. Daardoor kunnen regionaal grote verschillen en daarmee rechtsongelijkheid ontstaan.

Dat blijkt ook uit de FNV Lokale Monitor, waaraan 144 gemeenten hebben meegedaan. In Zeeland waren dat Borsele, Goes, Hulst, Kapelle, Middelburg, Noord-Beveland, Reimerswaal, Veere en Vlissingen.

Controle

Ze halen bij lange na niet de prestaties van de beste jongetjes van de klas: gemeenten Westland (de sociaalste volgens de FNV), Amsterdam, Den Haag, Oss, Smallingerland en Maastricht. Westland is met stip de nummer één, omdat die gemeente continu toetst of uitkeringsgerechten met een stage-werkervaringsplaats geen gewone banen verdringen. Als dat wordt geconstateerd, stopt Westland ermee.

Acht van de negen Zeeuwse gemeenten controleert dat niet naar of toetst het hooguit af en toe. Hulst is een uitzondering. Daar wordt wel continu onderzocht of stageplaatsen en werkervaringsplekken niet ten koste gaan van reguliere banen.

Op één lijn

Waar Westland geen tegenprestatie van bijstandsgerechtigden vraagt, doen de Zeeuwse gemeenten dat wel. In welke vorm - vrijwilligerswerk, stage, leerwerktraject - kan per gemeente verschillen. Net zoals de individuele inkomenstoeslag voor onverwachte uitgaven zoals een wasmachine die opgeeft, per gemeente verschilt. Zeeuwse gemeenten zitten op dit punt op één lijn. Ze zijn niet royaal, maar ook niet vrekkig. Hetzelfde beeld laat de tijd waarop iemand op een uitkering wacht zien. Dat duurt 28 tot 41 dagen bij Zeeuwse gemeenten.

Als het gaat om ondersteuning van cliënten boeken Hulst, Middelburg, Veere en Vlissingen een plus. Borsele, Kapelle, Goes, Noord-Beveland en Reimerswaal krijgen een min. Deze vijf scoren in het onderzoek sowieso laag.