Volledig scherm
© Thinkstock

Onderhoudsstop Zeeland Refinery kan omgeving overlast bezorgen

NIEUWDORP - Inwoners van Nieuwdorp en Borssele ondervinden vanaf donderdag mogelijk licht- en geluidsoverlast tijdens een drie weken durende onderhoudsstop van Zeeland Refinery in het Sloegebied.

De raffinaderij fakkelt onder meer af. De olieraffinaderij neemt vanaf die dag enkele fabrieksinstallaties uit bedrijf. Het bedrijf vervangt katalysatormateriaal en voert projecten uit die de veiligheid verhogen, energie besparen en het productieproces verbeteren. Het werk dat vooral door vaste onderaannemers wordt gedaan, kost Zeeland Refinery 15 miljoen euro.

Extra licht en geluidsoverlast

De uitbedrijfname en opstart van de installaties neemt enkele dagen in beslag en gaat gepaard met het affakkelen van overtollige gassen. Deze gassen moeten veilig worden afgevoerd naar de fakkel, waar ze volledig verbrand worden. Dit geeft extra licht en kan geluidsoverlast veroorzaken voor de directe omgeving.

Zeeland Refinery is eigendom van de oliemaatschappijen Total (Frans, 55 procent) en Lukoil (Russisch, 45 procent). Sinds 2014 bezit de raffinaderij de grootste hydrocracker ter wereld. De hydrocracker verwerkt ruwe olie tot onder meer diesel en vliegtuigbrandstof.