Volledig scherm
De goudsbloemen in de met zand gevulde bigbags aan de Vlissingse Willem Ruysstraat. © Ondine van der Vleuten

Onbekende tovert gouden randje om nieuwbouw in Willem Ruysstraat in Vlissingen

VLISSINGEN - Opeens waren ze daar: wel duizend goudsbloemen, in de met zand gevulde bigbags aan de Vlissingse Willem Ruysstraat. Wie ze gezaaid heeft, is een raadsel, maar ze zijn zeker niet aan komen waaien.

Bouwbedrijf Joziasse heeft de bigbags tegen het hekwerk rond de nieuwbouw neergezet. Uitvoerder Philip Struik: "Want die hekken mogen natuurlijk niet omvallen. Normaal stutten we ze met speciale stangen, maar daar was hier geen ruimte voor. Toen hebben we dit bedacht." Maar die goudsbloemen zijn niet zijn idee, zegt Struik. "Ik vind het hartstikke leuk, maar ik snap er niks van. De grond kwam gewoon hier van het terrein van de Scheldewerf. Dat was geen tuingrond met zaden er nog in. En als er nu hier of daar een goudsbloem stond, maar alle achttien bigbags staan helemaal vol. Daar is niet gewoon wat zaad ingewaaid."

Wildzaaier

Mogelijk is het een staaltje 'guerilla planting': ofwel, een groene guerillastrijder is met een zakje zaadjes de straat opgegaan om te gaan wildzaaien. Wildzaaiers gaan in stedelijke gebieden op zoek om te kijken of er hier of daar een troosteloos stukje grond is dat wel een oppepper kan gebruiken. Of dat mooi als moestuintje kan dienen. Bouwterreinen zijn over het algemeen niet de meest opwekkende plekjes van een stad, maar nu de eerste bloemen de kop opsteken, ziet het er gelijk al anders uit.

Inzaaien

Struik wordt er in ieder geval helemaal vrolijk van. "We gaan ze koesteren. Misschien zaaien we een volgende keer wel zelf bigbags in!" Een enkele bigbag kleurt al intens oranje, maar de meeste plantjes moeten nog in de knop schieten. En dan staat alles in bloei om de bouwvakkers welkom te heten, als over twee weken de bouwvak afgelopen is. Overigens ligt de bouw geheel op schema. "Voorjaar 2017 hopen we de eerste twaalf huizen op te leveren."

Volledig scherm
Uitvoerder Philip Struik bij de goudsbloemen. © Ondine van der Vleuten
Volledig scherm
De goudsbloemen in de met zand gevulde bigbags aan de Vlissingse Willem Ruysstraat. © Ondine van der Vleuten