Volledig scherm
Prostitutie © Thinkstock

OM 'pakt door' bij betaalde seks met minderjarigen

MIDDELBURG - We pakken door, zo zegt Martine Pilaar. Daarmee doelt de woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) Zeeland/West-Brabant op het aanpakken van mannen die betaalde seks hebben met minderjarige meisjes.

Deze week meldde officier van justitie Rob Rammeloo tijdens een rechtszaak, tussen neus en lippen, dat het OM overweegt een man te vervolgen die die vorm van seks had met een zestienjarig meisje. Dat meisje is volgens het OM het slachtoffer van een pooier uit Oost-Souburg. Hij maakte foto's van haar, zette die op een sekssite, gaf haar een werktelefoon, bepaalde de prijzen en incasseerde het geld. Die jongeman (19) wordt vervolgd maar ook, als het OM de bewijzen rond krijgt, die klant.

Zes mannen vervolgd
Het is niet de eerste keer dat het parket hoerenlopers vervolgt. Het besloot eind vorig jaar om mannen voor de rechter te dagen die in Middelburg en Vlissingen betaalde seks hadden met een meisje. Het onderzoek in deze zaak is ook nog niet afgerond. Maar volgens Pilaar wordt ook hier 'doorgepakt'. Oorspronkelijk had het OM in deze zaak vijftien mannen op het oog. Rammeloo maakte deze week bekend dat zes van hen daadwerkelijk worden vervolgd.

Sinds 2000 kan het OM klanten van minderjarige prostituees vervolgen. Tot vorig jaar gebeurde dat maar in heel beperkte mate. Dat veranderde met de zogenoemde Valkenburgse zedenzaak. Het OM Limburg besloot toen 29 mannen te vervolgen omdat ze betaalde seks met een zestienjarig meisje hadden. Het OM kwam achter hun identiteit dankzij de gegevens op de telefoon van het meisje.

'Minderjarigen beschermen'
De verdediging van die mannen voerde vooral aan dat hun cliënten niet wisten dat het om een minderjarig meisje ging. Ook een Zeeuwse advocate gaat dat verweer voeren als haar cliënt, een van de zes, zich voor de rechter moet verantwoorden, kondigde ze onlangs aan.

De Maastrichtse rechtbank heeft dat verweer verworpen. Volgens de rechters moeten klanten van een prostitué gewoon controleren of ze te maken hebben met iemand die volwassen is. Doen ze dat niet, dan lopen ze het risico om vervolgd te worden voor betaalde seks met een minderjarige. Pilaar zegt duidelijk dat klanten een eigen verantwoordelijkheid hebben en dus moeten controleren dat ze niet te maken hebben met iemand die minderjarig is.

Het nieuwe beleid van het OM, om klanten van minderjarige prostituees te vervolgen, heeft de instemming van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel geweld tegen Kinderen. Volgens Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer zijn sinds 2000 61 klanten veroordeeld. De helft daarvan vorig jaar. Ze pleit ervoor om in alle mensenhandel met minderjarigen ook de betalende seksklanten op te sporen. "Minderjarigen moeten worden beschermd tegen commerciële seks."