Volledig scherm
© Flickr

OM in beroep tegen vrijlaten van Terneuzense 'schutters'

Middelburg - Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat de Terneuzenaren R.B (38) en P.M. (26) onterecht vrij rond lopen.

Het is er nog steeds van overtuigd dat de twee mannen schuldig zijn aan de poging tot moord op Juney Constansia. Deze Terneuzenaar werd in de avond van de 16e december 2014 neergeschoten toen hij van de bushalte naar het huis van zijn ouders liep.

Het OM eiste een maand geleden celstraffen van zestien en dertien jaar tegen de beide verdachten. Niet alleen voor dat neerschieten. Volgens het OM had B. zich ook schuldig gemaakt aan een poging tot doodslag op diezelfde Constansia toen hij hem twee weken eerder met een mes in zijn hals stak. En M. is veroordeeld voor het bezit van een vuurwapen.

De beide mannen hebben die straffen al uitgezeten en zijn twee weken geleden per direct vrijgelaten. Ze hadden beiden ruim een jaar in voorarrest gezeten in verband met die poging tot moord in december. Volgens de verklaring van het slachtoffer waren B. en hoogst waarschijnlijk M. de schutters. Zij zouden hem hebben opgewacht. De rechtbank sprak die twee vrij van die poging tot moord omdat er geen aanvullend bewijs is dat ze werkelijk hebben geschoten. De rechtbank: ,,Er is geen forensisch bewijs dat de verdachten aanwijst als de schutters: DNA-onderzoek leverde niets op. Ook de verklaringen van getuigen en de Whatsapp-berichten van de verdachten in de periode van de schietpartij bevatten onvoldoende aanwijzingen voor hun betrokkenheid."

Het is nog niet bekend wanneer het hoger beroep tegen de beide verdachten dient bij het gerechtshof in Den Bosch. Maar volgens een woordvoerder ziet het OM, na bestudering van het vonnis, nog voldoende mogelijkheden om de twee alsnog veroordeeld te krijgen.