Volledig scherm
© Purestock/Thinkstock

OM eist 6 en 5 jaar tegen leden inbrekersfamilie

MIDDELBURG - De gevolgen van een inbraak: slapeloze nachten, je niet meer veilig voelen in je eigen huis, verdwenen tastbare herinneringen aan dierbare familieleden, een tijd niet kunnen werken wegens concentratieproblemen, een posttraumatische stressstoornis.

Al die gevolgen kwamen donderdag aan de orde tijdens de rechtszaak tegen drie familieleden uit Oost-Souburg en Vlissingen toen het relaas van enkele slachtoffers ter sprake kwam. De drie komen oorspronkelijk uit Slowakije en officier van justitie Wilfred Suijkerbuijk vermoedt dat ze maar met een doel naar Nederland zijn gekomen: illegaal geld verdienen.

De raadslieden bestrijden dat. Volgens hen zijn ze in het verleden naar Nederland gekomen om hier te werken. Claudine Kouijzer wees erop dat haar cliënt al jaren in Nederland woont en hier een gezin heeft.

'Merkwaardig'
Ook benadrukten de raadslieden dat hun cliënten graag willen werken zodra ze weer vrij zijn. Suijkerbuijk vond dat merkwaardig omdat ze, toen ze nog niet waren opgepakt, nauwelijks legaal werk hebben gedaan. ,,Toen hadden ze de kans maar die hebben ze niet gegrepen."

Het trio is volgens het Openbaar Ministerie (OM) verantwoordelijk voor een grote serie inbraken op Walcheren in 2014 en vooral 2015. De politie is er zelfs van overtuigd dat tachtig inbraken aan hun gelinkt kunnen worden.

Negen inbraken per week
In de maanden dat ze actief waren, werden er gemiddeld negen inbraken per week in Middelburg en Vlissingen gepleegd. In de week na hun aanhouden geen één.

Volgens officier van justitie Wilfred Suijkerbuijk opereerden de drie; M.Z (39), J.Z. (38) en P.G. (61) als een professionele bende. Ze gingen dagelijks op verkenning en hadden het gemunt op woningen van rijkere en oudere Middelburgers en Vlissingers. Hun buit: vooral sieraden en geld.

Hij eiste dat M.Z., 'de leider', een celstraf van zes jaar krijgt. Zijn broer en zijn neef moeten, wat hem betreft, elk vijf jaar achter de tralies.

Twee inbraken
De verdachten bekenden enkele inbraken. Allemaal misdrijven die ze niet kunnen ontkennen omdat hun DNA in de bewuste woningen is gevonden. De raadslieden stelden stuk voor stuk dat er geen enkel bewijs is dat hun cliënten verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor die golf aan inbraken.

Martijn van der Want: ,,Mijn cliënt was betrokken bij twee inbraken en twee pogingen tot een inbraak." Hij bracht ook naar voren dat de politie geprobeerd heeft hen op heterdaad te betrappen maar dat dat gewoon niet is gelukt. Zijn collega's stelden ook dat hun cliënten maar betrokken waren bij enkele misdrijven en dat ze dus maar een veel kortere celstraf verdienen.

Uitspraak 1 september