Volledig scherm
De rechtbank in Middelburg. © Marcelle Davidse

OM eist 42 maanden cel voor pinpas roven van ouderen

MIDDELBURG - Je krijgt kippenvel als je ziet hoe zij een oude kwetsbare man volgt, zo zei donderdag officier van justitie Rob Rammeloo tegen de leden van de Middelburgse rechtbank. Met zij doelde hij op de 36-jarige S.H. uit Breda.

Ze wordt verdacht van het op grote schaal beroven van vooral oudere mensen. Volgens de officier keek ze in supermarkten over de schouders van haar potentiële slachtoffers tijdens het pinnen zodat ze de code kon zien. Vervolgens rolde of roofde ze de pinpas om daarna hun bankrekeningen leeg te trekken.

Geweld

Volgens het Openbaar Ministerie heeft ze in 2012 en 2013 zeker negentien keer op die manier haar slag geslagen in vooral West-Brabant en Zeeland. Een keer, zo stelde de officier, is er daadwerkelijk bewijs dat ze ook geweld gebruikte. Ze volgde in Zundert een 'oude kwetsbare man', zo blijkt volgens hem uit videobeelden, en beroofde hem buiten beeld van zijn pinpas.

Volgens de officier opereerde ze vaak samen met anderen. Op foto's die aan de orde kwamen tijdens de rechtszaak zou ze ook samen met anderen te zien zijn. De Bredase bekende dat ze in vier gevallen betrokken was bij het rollen van bankpassen of het leeghalen van rekeningen. In sommige gevallen zou ze meerdere duizenden euro's hebben opgenomen. Maar bij het merendeel van de negentien bewuste zaken zou ze niet betrokken zijn, betoogde advocaat Strak. Hij hield de rechtbank voor dat het OM veel te makkelijk aanneemt dat zijn client bij tal van soortgelijke zaken betrokken was terwijl het bewijs daarvoor ontbreekt.

Rammeloo is er echter van overtuigd dat ze bij al die negentien zaken betrokken is. Hij eiste tegen haar een celstraf van 42 maanden. En hij wil haar later ook nog voor de rechtbank dagen om de 53.000 euro die ze 'verdiend heeft' terug te vorderen.

Andere misdrijven

De vrouw zit momenteel vast voor andere misdrijven. Desondanks vroeg de officier aan de rechtbank om ervoor te zorgen dat ze na het uitzitten van die straf direct de celstraf moet uitzitten voor deze reeks misdrijven. Want hij is bang dat ze anders naar het buitenland vlucht. Twee jaar geleden werd de vrouw via een internationaal arrestatiebevel opgespoord in Servië.

Haar raadsman stelde dat ze beslist niet van plan is te vluchten. ,,Want haar kinderen wonen in Breda."

Uitspraak 25 augustus.