Volledig scherm
De Oeverzwaluwwand. © Merijn Loeve

Oeverzwaluwen keren massaal terug in oud zanddepot bij Krammersluizen

BRUINISSE - De kunstmatig opgeworpen oeverzwaluwwand bij de uitkijktoren op de Krammersluizen slaat aan.

In de zandwal zijn eind mei 166 nestgangen geteld. De eerste jonge zwaluwen zijn inmiddels uitgevlogen.

Oeverzwaluwen kunnen in één broedseizoen twee tot drie nesten groot brengen. Het is gebruikelijk dat de jongen van het eerste broedsel de ouders meehelpen met voeren van hun broertjes en zusjes, die na hen komen. De verwachting is dat deze vogels zeker nog tot eind augustus druk in de weer zullen zijn in de steile wand.

De huisvesting is onder de noemer 'natuurinclusief ontwerpen' in maart gerealiseerd, bij de eerste voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van het Windpark Krammer. De wand is opgetrokken in het oude zanddepot op het sluizencomplex. Jaren geleden hadden de oeverzwaluwen ook hun intrek genomen in dat zanddepot. Maar doordat de steile wand niet meer werd onderhouden door Rijkwaterstaat, verliet de kleinste zwaluwsoort deze plek.

"Omdat wij toch met de eerste voorbereidingen op het terrein bezig waren, hebben we besloten die wand gelijk in ere te herstellen" vertelt woordvoerder Marlous Nooi van Windpark Krammer. "In overleg met Het Zeeuwse Landschap en andere organisaties willen we kijken hoe we de natuur zo goed mogelijk kunnen stimuleren. Daarbij gaat het dus niet over compensatie. Bij ons draait het er om dat we de natuur juist ook willen laten profiteren van het windpark. Vandaar dus die term natuurinclusief ontwerpen. We hebben een ecoloog ingehuurd die kijkt wat er mogelijk is en alles voor ons in de gaten houdt."

Bij de sluizen komen 34 windturbines. Na de zomer beginnen de werkzaamheden voor de aanleg van het park, dat in de eerste helft van 2019 volledig operationeel moet zijn. De molens leveren genoeg energie om ruim honderdduizend huishoudens van elektriciteit te kunnen voorzien.