Volledig scherm
© Thinkstock

'Nuances over situatie in Turkije zijn taboe'

TERNEUZEN - Turkse Nederlanders mogen geen genuanceerd beeld schetsen van de situatie in Turkije na de mislukte coup van 15 juli, en dat geldt zeker voor Turks-Nederlandse politici.

Het Turks-Nederlands Statenlid Bayram Erbisim (PvdA) uit Terneuzen heeft dat gevoel overgehouden aan de manier waarop Nieuwsuur hem woensdagavond neerzette in een reportage op NPO2. Nieuwsuur meldde na eigen onderzoek dat veel Turks-Nederlandse politici het optreden van de Turkse regering na de coup, met name de massale arrestaties en ontslagen, niet onverbloemd willen veroordelen.

Erbisim is één van de twee Turks-Nederlandse politici die hierover aan het woord durven te komen in Nieuwsuur. Hij zegt begrip te hebben voor de reactie van de Turkse regering op de coup en meldt dat hij in Turkije op de AK-partij van Erdogan zou stemmen. "Omdat de AK-partij de laatste jaren Turkije tot ontwikkeling heeft gebracht."

"Maar", reageert Erbisim daar vandaag op, "ik heb zeker ook kritische kanttekeningen geplaatst, bij de martelingen van arrestanten, bij de censuur die in Turkije wordt toegepast, bij het alcoholbeleid. In een gesprek van anderhalf uur is dat aan de orde geweest. Dat zie je helaas in de uitzending van woensdagavond niet terug." Hij neemt dat Nieuwsuur niet kwalijk. "Dat weet ik nu voor een volgende keer."

Landelijk PvdA-voorzitter Hans Spekman wilde niet reageren in Nieuwsuur. Ook PvdA-fractievoorzitter Anita Pijpelink in de Zeeuwse Staten doet dit vandaag niet in reactie op haar collega Erbisim. De Zeeuwse PvdA-fractie komt vanavond, woensdag, samen en 'daar zullen we het bespreken', laat Pijpelink weten.

Erbisim ziet de vergadering met vertrouwen tegemoet. "Ik heb een genuanceerd verhaal. Dat vraagt meer tijd dan enkele minuten in een tv-uitzending."