Volledig scherm
Het conflict ontstond tijdens een reportage over bewoners die geluidsoverlast ervaren door AWACS-vliegtuigen van de nabijgelegen NAVO-basis. © ANP

NRC-fotograaf cel ingegooid nadat hij weigerde foto's af te staan aan politie

updateEen fotograaf van NRC-Handelsblad heeft zondag twee uur in een Limburgse politiecel doorgebracht. De fotograaf, freelancer Chris Keulen, belandde in de cel omdat hij weigerde foto's van een vechtpartij af te staan. De politie zegt alleen de beelden te hebben gekopieerd die over de mishandeling gingen.

Keulen was zondag in het Limburgse Brunssum om samen met journalist Paul van der Steen verslag te doen van de geluidsoverlast die bewoners ervaren door AWACS-vliegtuigen van de nabijgelegen NAVO-basis. Tijdens het maken van deze reportage ontstond er een conflict tussen een Amerikaanse militair in burger en een lokale actievoerder. 

Het conflict liep zo hoog op dat er een gevecht ontstond dat eindigde op de auto van de NRC-verslaggever. De actievoerder hield daar onder meer een gezwollen gezicht, opgerekte kniebanden en een bloeduitstorting aan over. Keulen maakte als fotograaf foto's van het incident. De twee journalisten werd na afloop gevraagd om op het politiebureau een getuigenverklaring af te leggen. 

Eenmaal op het bureau werd de fotograaf verzocht om de digitale foto's die hij had gemaakt, over te dragen aan de politie. Dat weigerde hij. „Ik ben geen verlengstuk van de politie”, zou hij onder meer gezegd hebben, schrijft NRC. Keulen werd vervolgens aangehouden als verdachte. Het vergrijp: niet meewerken aan een vordering van de politie. 

Intimiderend en onprettig

Na twee uur achter slot en grendel werd de fotograaf vrijgelaten. Zijn geheugenkaart met foto's kon hij pas de volgende dag ophalen op het bureau. De fotograaf maakt zich naar eigen zeggen zorgen over de bescherming van zijn bronnen. „Met relatief simpele software zijn de foto’s van de laatste twee maanden van mijn kaart te halen. Die foto’s zijn in vertrouwen genomen.” 

Tegen zijn eigen krant verklaarde hij de situatie zondag als 'intimiderend en onprettig' te hebben ervaren. „Acht functionarissen van politie en marechaussee stonden op mij in te praten. ‘Dit gaat onplezierig voor je worden, je krijgt een strafblad, we sluiten je minstens negen uur op, is het je dat waard?’, zeiden ze. Toen ze mijn fototoestel in beslag namen hebben twee agenten mij totaal onnodig vastgepakt.”

De hoofdredactie van NRC is verbolgen over het incident. 
„In een democratische rechtsstaat moeten er waarborgen zijn dat journalistieke beelden niet zomaar bij de politie terecht kunnen komen”, delen ze mede. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch neemt de zaak hoog op, en heeft het College van procureurs-generaal, de dagelijkse leiding van het OM verzocht om de zaak te seponeren. 

Buiten boekje
De politie is volgens NRC hun 'boekje te buiten gegaan'. Ze zouden voor het in beslag nemen van het materiaal namelijk geen toestemming hebben gevraagd aan de rechter-commissaris, iets wat volgens hen wel zou moeten volgens een beleidsregel van het College van procureurs-generaal. Volgens NRC is het 'zorgelijk dat politie en justitie onbekend lijken te zijn met de eigen regels over inbeslagname'. 

Tweede Kamerlid Jan Paternotte heeft op Twitter aangegeven namens D66 Kamervragen te stellen over in incident. 'Een journalist die zijn werk doet hoort niet in de cel gegooid te worden', schrijft hij. Ook de SP gaat Kamervragen stellen. 

In een reactie laat het OM weten dat het college van procureurs-generaal op de hoogte gebracht is gebracht. Het College 'neemt dit uiterst serieus' en onderzoekt nu wat er is gebeurd. Volgens het OM zijn op last van de officier van justitie kopieën gemaakt, omdat de fotograaf de beelden niet wilde afstaan. 

Het betreffende beeldmateriaal dat is gemaakt door Keulen wordt alleen gepubliceerd op de website van NRC.