Volledig scherm
De eerste twintig vluchtelingen in de Zeelandhallen in Goes.

Noodzaak nieuwe opvanglocaties blijft onverminderd

MIDDELBURG - Hoewel het aantal vluchtelingen dat via Turkije naar Europa komt drastisch is afgenomen, blijft de noodzaak om nieuwe opvangplaatsen in te richten onverminderd bestaan, aldus commissaris van de koning Han Polman. 

De komende maanden sluiten her en der in het land noodopvangplaatsen waar nu nog vele duizenden asielzoekers onderdak vinden. Polman wil geen herhaling van het gezeul met mensen van sporthal naar sporthal zodra deze mensen op straat dreigen te komen staan. Nieuwe opvanglocaties zijn daarom hard nodig.

Eind november maakten alle gemeenten - ook de Zeeuwse - via hun vereniging VNG een afspraak met het Rijk. In elke provincie zouden 2500 extra plaatsen voor asielzoekers worden gecreëerd. Een half jaar later liggen er in Zeeland pas twee concrete plannen: 300 plaatsen op Baskensburg in Vlissingen en 150 plaatsen in een particuliere opvang in de Olzendepolder in Yerseke. Daarnaast zorgden Goes en Terneuzen al veel eerder voor noodopvangplekken. De Zeelandhallen en Marina Beach tellen echter niet mee als 'extra opvangplaats' omdat ze niet ten minste drie jaar beschikbaar zijn.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff zei dat hij 'stoere burgemeesters' zocht die voor opvanglocaties zorgen. Polman verbreedt dat tot een 'stoere samenleving'. "De kaders zijn duidelijk. Daar moeten de Zeeuwse gemeenten voor gaan."