Volledig scherm
© Thinkstock

Noodbaken voor vermiste duikers en scheepsbemanning onmisbaar

ZIERIKZEE - De beroepsvaart en duikbond NOB onderzoeken hand in hand de introductie van een noodbaken dat een snellere opsporing van slachtoffers onder water mogelijk moet maken. Een staafje 'niet veel dikker dan een sigaret' kan uitkomst bieden, aldus Frits de Vries van vrachtschip Rijnland III. 

TNO onderzoekt de technische mogelijkheden van een noodsysteem, dat naar mening van De Vries tot de standaarduitrusting van iedere opvarende (beroeps- en recreatievaart) en duiker zou moeten horen.

Slaat een bemanningslid over boord of raakt een duiker onder water in de problemen, dan zou het slachtoffer dankzij het signaal sneller kunnen worden opgespoord door hulpverleningsvaartuigen. Ook al zou redding te laat komen, dan biedt een snelle berging van het lichaam in ieder geval nog rust voor nabestaanden, vindt Gerius van Woudenberg van Rijkswaterstaat.

Hij roept al jaren om de introductie van een dergelijk systeem. Eerdere plannen zijn nooit echt van de grond gekomen. De kortstondige vermissing van een duiker bij Scharendijke en een dodelijk duikongeval op de Noordzee vorige week, maken de vraag om een opsporingssysteem weer actueel, aldus Van Woudenberg. Hij vindt dat nu snel spijkers met koppen moeten worden geslagen.

Meer daarover dinsdag in de PZC.