Volledig scherm
Nelleke Tamerus © Dirk-Jan Gjeltema

Nog twee keer toneelvoorstelling Leef Tijd in filmtheater Zierikzee

ZIERIKZEE - Monumentenstad Zierikzee verdient een eigen theatertje, vindt regisseur Nelleke Tamerus. Maar de kans daarop is klein.

Dus handen af van het MFC, het beste alternatief tot nu toe, benadrukt de theatermaker.

Perfect theatertje 

Tamerus volbracht eind mei met succes haar driejarige opleiding aan het Rotterdams Centrum voor Theater en mag zich sindsdien professioneel regisseur noemen. De dreigende sluiting van het MFC gaat haar aan aan hart. Theatergroep Zierik huurt al bijna dertig jaar een repetitielokaal in het gebouw. De aangrenzende grote zaal is perfect voor toneelvoorstellingen, aldus Tamerus.

Voor het slotstuk van haar examen deed ze 'omwille van de speciale sfeer' een beroep op De Weverij. Een gaatje vinden in de jaarprogrammering van het filmtheater is heel lastig en daarom geen serieus alternatief, ervaart de kersverse regisseur. "Ik was heel blij dat ik daar 19 mei terecht kon en volgende maand nog twee keer de mogelijkheid heb gekregen. Het is qua licht, akoestiek en sfeer een perfect theatertje, maar toch in eerste instantie bedoeld om films te vertonen. Daar kun je niet even een aantal weekeinden achtereen een toneelvoorstelling tussendoor programmeren."

Tijd

Leef Tijd, de door Tamerus zelfgeschreven examenproductie van (verplicht) één uur, is ontstaan vanuit het gevoel altijd tijd te kort te komen. "Tijd is schaars, tijd vervliegt, tijd is ongrijpbaar. Tijd kun je niet sparen en niet reserveren. Tijd is een spannend fenomeen in een mensenleven. Kun je het je veroorloven zaken uit te stellen tot later? Zoals genieten, verantwoording, plichten? Is er een later? Dat weet je maar nooit. Daarom blijft het ook zo spannend."

Ze omschrijft het stuk als 'luchtig absurdistisch, met een grote knipoog naar onze afhankelijkheid van digitale systemen en computers'. Het dagelijks leventje van de dames Com en Lan (Lies Hanse en Nettie Jumelet) wordt voor een groot deel bepaald door Siri, de digitale vraagbaak van I-Phone. Siri (Mels Hoogenboom) geeft structuur aan hun leven.

Het toneelstuk is zaterdag 3 september (aanvang 20.30 uur) en zondag 4 september (15.00 uur) te zien in De Weverij. Kaarten kunnen worden gereserveerd op: www.devriendenvantheater.nl .

Lees het hele verhaal woensdag in de PZC