Volledig scherm
© Eldridge Pentury

Nog geen paniekvoetbal in Zeeland om gebruik rubberen korrels op kunstgrasvelden

GOES - De ophef rond het gebruik van rubberen korrels op kunstgras voetbalvelden wordt in Zeeland redelijk laconiek ontvangen.

Afwachten is de tendens.

De gemeente Reimerswaal neemt echter geen enkel risico en heeft donderdag besloten de korrels op een veld van VV Krabbendijke te verwijderen. "We willen de discussie in de kiem smoren", zegt wethouder Izak Vogelaar. De korrels worden binnen nu en vier à vijf weken vervangen door een ander vulmiddel, zoals kurk, vilt of kokos.

Goes ziet geen reden om vier kunstgras voetbalvelden in de gemeente waar rubberen korrels worden gebruikt, uit voorzorg te sluiten. Het gaat volgens de gemeente om veld 2 op 't Schenge, het trainingsveld en veld 2 van VV Kloetinge en het trainingsveld van VV 's-Heer Arendskerke. Een bepaalde stof in de korrels wordt ter discussie gesteld door een aantal deskundigen. Volgens hen is die mogelijk kankerverwekkend. Het fijngemalen rubber (zogeheten granulaat), is meestal afkomstig van autobanden en moet ervoor zorgen dat spelers minder schaafwonden oplopen als ze vallen.

Op verzoek van het toenmalige ministerie van VROM is in 2008 door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) onderzoek gedaan naar de veiligheid van rubbergranulaat. Uit de beoordeling bleek dat de korrels geen gezondheidsrisico's met zich meebrengen, maar dat wordt nu dus in twijfel getrokken. Door de Europese Commissie is aan het EHCA (European Chemicals Agency) opdracht gegeven om nader onderzoek te doen naar de samenstelling van rubbergranulaat en de effecten hiervan op de gezondheid van mensen. De resultaten worden rond februari volgend jaar verwacht. Goes ziet, als eigenaar van de velden, de uitkomsten 'met veel belangstelling tegemoet', meldt de gemeente op haar website. Volgens wethouder Derk Alssema is er nu geen reden voor paniek en dus ook geen reden om de velden uit voorzorg te sluiten. "Laten we de rust bewaren en geen overhaaste beslissingen nemen", zegt hij. "Wat je vaak ziet in de wetenschap, is dat het ene onderzoek dit zegt en het andere dat."

Ook bij VV Kloetinge wordt voorlopig geen paniekvoetbal gespeeld, leert navraag bij voorzitter Jan-Kees de Bruine. "Zolang er wetenschappelijk nog niks is bewezen, zullen we de velden niet sluiten", zegt hij. "Maar je kunt het ook niet negeren, ik snap dat het tot bezorgdheid leidt bij leden en ouders van leden. We nemen de reacties die we krijgen serieus en blijven in overleg met de gemeente."

Overigens belanden de korrels ook in huis. Menig voetballer sleept er via schoenen en kleding honderden mee naar binnen. Ze komen ook in de wasmachine.

Sija van Baalen uit Goes, wiens zoon Robin de Leeuw in JO11-4 van VV Kloetinge voetbalt, is er niet gerust op. "Een beetje eng vind ik het wel. Je kind speelt daar op, valt, raakt het aan. Ik vind dat ze voor de zekerheid de velden moeten sluiten tot er echt duidelijkheid is. Eigenlijk vind ik het onverantwoord van de gemeente." Ook zou de club zelf haar leden in de ogen van Van Baalen in bescherming moeten nemen.

Andere ouders zijn laconieker. Rustig het onderzoek afwachten en 'onze kinderen spelen al heel lang op deze velden, die paar maanden extra zal het verschil niet maken' zijn gehoorde standpunten.

Voorzitter Edwin de Kok van VV 's-Heer Arendskerke wil in eerste instantie ook nog even afwachten. "Het veld niet gebruiken is geen optie gelet op de bezetting." Bij weten van De Kok zijn er tot nu toe nog geen vragen van leden gekomen. "Maar dit hangt al wel een poosje in de lucht dat die korrels schadelijk zouden zijn, dus een beetje zorgen baart het wel."

Ook in andere Zeeuwse gemeenten speelt het onderwerp. "Ik deel de mening op dit moment geen 'paniekvoetbal' te spelen, maar ik deel ook de zorgen die er op dit moment zijn", zegt de Kapelse wethouder Jon Herselman. "Dat pleit er mijns inziens voor een vervolgonderzoek te doen." VV Kapelle heeft één kunstgrasveld dat is ingestrooid met rubberkorrels.

Terneuzen heeft sinds dit seizoen 'eindelijk' één kunstgrasveld, bij voetbalclub HSV Hoek. Daar worden de korrels gebruikt. Wethouder Jack Begijn is gealarmeerd door de uitzending van Zembla van woensdagavond. "Dit zal wel het één en ander losmaken." Hij heeft zelf al contact opgenomen met voorzitter Art van der Staal van HSV Hoek. "We hebben samen geconcludeerd dat we de verdere onderzoeken afwachten", aldus Begijn. "Als de resultaten negatief zijn, zullen we een oplossing zoeken, door kurk in plaats van rubber aan te brengen. Aan kurk kleeft wel het nadeel dat dit eerder vervangen moet worden."

  1. Make-upartieste gebruikt dode maden als aanvulling op mascara
    foto's

    Make-upartieste gebruikt dode maden als aanvulling op mascara

    De in Californië werkende make-upartieste Jasmine gebruikt niet alleen doorsnee cosmetica om haar gezicht en dat van anderen te verfraaien, maar ook dode meelwormen, spinnen, vlinders, sprinkhanen, kevers , torretjes, bijen, wespen en zelfs schorpioenen en duizendpoten. Volgens de visagiste, die zich alle technieken zelf eigen maakte, zorgen haar opmerkelijke creaties met diertjes die ooit echt leefden voor een 'veel natuurlijkere look. Een paar voorbeelden van kunstwerkjes die te zien zijn op Jasmine Butterfly's Instagram.