Volledig scherm

Nog geen besluit over vrijgeven rapporten Veiligheidsregio Zeeland

MIDDELBURG - De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) heeft nog geen beslissing genomen over het openbaar maken van twee rapporten over het functioneren van directeur Gerrie Ruijs. De commotie die ontstond na het uitlekken van een verkennend onderzoek leidde tot het tijdelijk terugtreden van Ruijs. Daarnaast ligt er een onderzoek door een accountantsbureau.

Raadslid Marien Weststrate van Leefbaar Reimerswaal diende op 3 augustus een verzoek in om de rapporten openbaar te maken. Een overheidsinstelling moet volgens de wet openbaarheid van bestuur (WOB) binnen vier weken reageren. Deze termijn kan met vier weken verlengd worden als 'een niet-aanvrager' moet worden gehoord over het verzoek.

Dat was hier het geval, want het VRZ-bestuur wilde van de klokkenluiders en de directeur weten wat zij van het verzoek vonden. Inmiddels zijn ook die vier weken verstreken. Gisteren werd binnen de VRZ over de WOB-verzoeken gesproken. Omdat de zienswijze van één betrokkene nog niet is ontvangen, zegt de VRZ nu geen besluit over de verzoeken te kunnen nemen. Wanneer de verzoekers wel uitsluitsel krijgen is niet bekend.

Weststrate heeft een jurist in de hand genomen. "De tactiek van de veiligheidsregio is termijnen oprekken en vertragen", vindt hij. Zijn volgende stap kan zijn het in gebreke stellen van de VRZ. Mocht de veiligheidsregio zijn verzoek uiteindelijk afwijzen, stapt het raadslid naar bestuursrechter, kondigt hij aan.

Volledig scherm
Gerrie Ruijs, regionaal commandant en directeur van de Veiligheidsregio Zeeland.