Volledig scherm
Onderzoeker Jim van Belzen van het NIOZ praat vertegenwoordigers van overheden en natuurorganisaties bij over het belang van planten en dieren voor schorontwikkeling. © Mechteld Jansen

NIOZ Yerseke zet de luiken open

YERSEKE - Het NIOZ in Yerseke wil meer dan ooit aan de buitenwereld laten zien wat er tussen de muren van het onderzoeksinstituut aan de Oosterschelde gebeurt.

Volgens Klaas Timmermans, afdelingshoofd Estuariene en Deltasystemen, past dat streven helemaal in het doel om 'het grotere plaatje' te laten zien. "We werken hier niet vanuit een ivoren toren en willen werken aan binding met de omgeving."

Deltabarometer

Ook voor gewone Zeeuwen wil het instituut toegankelijker worden. 'NIOZ 2.0', noemt Timmermans dat. "Bijvoorbeeld voor scholieren die een profielwerkstuk maken. En we werken aan een Deltabarometer, waar je kunt zien hoe het gebied ervoor staat."

Het veel meer uitdragen wat het instituut doet, was één van de voorwaarden van moederorganisatie NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) om de Yersekse vestiging na de grote financiële problemen van het NIOZ en de daaropvolgende reorganisatie open te houden.

Rondleiding

Vertegenwoordigers van overheden en natuurorganisaties kregen maandag een inkijkje in dit werk. Zo werden ze bijgepraat over recente onderzoeksresultaten en kregen ze een rondleiding door het instituut.

Lees meer over het NIOZ in Yerseke na de reorganisatie in de PZC van dinsdag.