Volledig scherm
Shakira 14 en Dimitri 15 van Leeuwen uit Middelburg 30 km © Elodie Kint

Nijmeegse Vierdaagse: Zeeuwse wandelaars halen de finish

NIJMEGEN - De PZC volgt deze week Zeeuwse wandelaars die meedoen aan de Vierdaagse van Nijmegen. Vrijdag haalden ze de finish. 'De hel van Nijmegen'

"Het voelde alsof de priemen in mijn been staken, bij iedere stap die ik zette", beschrijft Eric de Rijcke (54) uit Oostburg de pijn die hij voelde tijdens de laatste dag van de Vierdaagse. "Het ging echt slecht." De Rijcke vreest voor een scheenbeenvliesontsteking, maar heeft toch doorgelopen. "Door de regen koelde mijn been af en met een pijnstiller achter de kiezen ging het wel weer. Maar daarvoor was het echt even de hel van Nijmegen." Opgeven was geen optie voor de Oostburger. "De laatste dag kom je altijd door. Al moet je op één been lopen", zegt hij. De toeschouwers aan de Via Gladiola verzachtten de pijn. "Ze stonden met rijen dik om ons aan te moedigen. Ongekend!" En dan was daar na 160 kilometer eindelijk de finish. "De tranen stonden in mijn ogen. Mijn vrouw en dochter stonden me op te wachten. Grandioos."

'Ik zat er doorheen'

Shakira (14) en Dimitri (13) van Leeuwen uit Middelburg zijn blij dat het erop zit. "Ik zat er doorheen", zegt Shakira op de laatste dag. "Ik had heel erg pijn aan mijn voeten en ben echt moe." De regen maakte het er aan het begin van de dag niet veel beter op. "We hadden super natte voeten", vertelt Dimitri. Gelukkig konden ze bij het Rode Kruis terecht voor een massage. "Ik was bijna onderkoeld door de regen en de wind, dus kreeg eerst een paar handdoeken om mezelf droog te maken en daarna ook nog een fleecedeken om op te warmen." De massage heeft gewerkt bij de Middelburgse broer en zus, want ze zijn allebei over de eindstreep gekomen. Shakira: "Wat is dat leuk zeg, tussen al die toeschouwers. We kregen zelfs bloemen van mensen die we niet kenden!" Hoewel het erg zwaar was, willen ze volgend jaar zeker weer meedoen. "En dan de veertig kilometer, in plaats van dertig", zegt Dimitri vol goede moed.

Voetje voor voetje naar de finish

"Het ging goed", zegt Maarten Dijkman (81) uit Burgh-Haamstede tevreden als hij over de eindstreep is "Ik was blij dat het niet zo heet was. Wandelen met bewolking is veel lekkerder dan in de hitte." Al viel het laatste stuk, over de Via Gladiola, toch tegen. "Het was daar zo druk. Voetje voor voetje liepen we naar de finish", vertelt hij. "De mensen aan de kant waren wel heel erg enthousiast." Ook zijn maatje Addie Bliek stond aan de zijlijn van het parcours. Ze is woensdag uitgevallen vanwege de warmte. "Ze zat op de tribune op me te wachten, met gladiolen. Dat vond ik heel erg leuk." Of hij volgend jaar weer meedoet om zijn gouden medaille te halen, weet Dijkman nog niet. "Ik heb het deze week echt zwaar gehad door de warmte. Nu eerst lekker uitrusten."

150 kilometer zonder slaap

Op het moment dat Jan Meijer (53) uit Biezelinge de eindstreep haalt, is hij al 36 uur wakker. Sinds zijn laatste nachtrust heeft hij ruim 150 kilometer gelopen. Meijer mocht meedoen aan de ereronde en legde vijftig kilometer extra af tijdens de Vierdaagse. "Het was echt geweldig", zegt hij. "Ja, ik ben moe en ik voel mijn voeten. Maar dit was zo bijzonder, dat maak ik nooit meer mee." Vooral de extra ronde donderdagavond heeft veel indruk op hem gemaakt. "In Cuijck was een concert bezig, waar we met zijn allen op het podium mochten. We deden de polonaise en mensen juichten ons toe. Dat was echt kippenvel." Ook de laatste dag ging hem goed af. Al was zijn lichaam wel een beetje in de war. "Ik heb amper wat gegeten. Dat ging gewoon even niet. Maar verder voel ik me kerngezond." Aan de eindstreep stond zijn vrouw. "Ik werd er emotioneel van."