Volledig scherm
© ANP

Nieuwe piek op Zeeuwse woningmarkt

KAMPERLAND - In het derde kwartaal van dit jaar werden in Zeeland 670 woningen verkocht.

Dat is het hoogste aantal in de afgelopen acht jaar. Ook de verkoopprijzen schieten omhoog, zo blijkt uit de kwartaalcijfers die makelaarsvereniging NVM donderdag naar buiten bracht.

De Zeeuwse huizenmarkt draait op volle toeren. Het aantal verkochte woningen vertoont een gestage groei. De piek in het tweede kwartaal (627 huizen) is in het derde kwartaal (670) zelfs ruim overtroffen. Vergeleken met een jaar geleden is de groei 28 procent.

Vooral in Zeeuws-Vlaanderen gaat het momenteel hard. Daar steeg het aantal verkopen in één kwartaal met 18 procent. In de rest van Zeeland was dat 3,4 procent, wat ook nog boven het landelijke gemiddelde van 1,2 procent is.

De prijsstijgingen zijn wat minder uitbundig. In Zeeuws-Vlaanderen brachten de huizen gemiddeld 196.000 euro op (192.000 euro in tweede kwartaal), al is het wel het hoogste bedrag in de afgelopen acht jaar. Boven de Westerschelde ging de gemiddelde prijs van 214.000 naar 220.000 euro.

Opvallend is dat de prijzen in de meeste steden juist daalden, met uitzondering van Goes, mede door toenemende verkopen in het Goese Meer. Uit de prijsdalingen in de andere steden leidt de NVM af dat op het platteland inmiddels ook duurdere woningen worden verkocht.

Mark Faasse, voorzitter van NVM Zeeland, spreekt van 'een gestadige verbetering van de markt'. ,,Maar met de huidige rente van twee procent voor tien jaar mag je ook niet anders verwachten."

Landelijk begint het tij echter al wat te keren. ,,Daar zie je al weer een trend naar beneden", aldus Faasse. ,,Het aantal transacties neemt af, omdat er te weinig huizen beschikbaar zijn. Schaarste heeft een prijsopdrijvend effect. Zeeland loopt doorgaans één of twee jaar achter bij de landelijke trend. Hier is het aanbod nu nog ruim, met name boven de Westerschelde. Er zijn ook nog voldoende nieuwbouwwoningen."