Volledig scherm
Koen Radder houdt de slagerij in Cadzand-Bad het hele jaar open. © Ondine van der Vleuten

Nieuwbouw is een attractie in Cadzand-Bad

CADZAND-BAD - Het is bouwvakantie, maar niet in Cadzand-Bad. Bij de Scheldeboulevard kijken toeristen naar de activiteiten bij de haven. De nieuwbouw in het dorp is een attractie op zich geworden.

Wat vinden de eigen inwoners van Cadzand-Bad eigenlijk van de bouwactiviteiten? Dat is nog niet zo makkelijk te achterhalen. Het overgrote deel van de woningen in het dorp wordt als vakantiehuis verhuurd. Van alle huizen zijn er zo'n 34 bewoond door 'eigen volk', schat de bakker van de luxe bakkerij en broodjeszaak Finesse.

"Hoe noem je een inwoner van Cadzand-Bad? Een toerist", grapt een Zeeuws-Vlaming. De eigenaar van de fietsenwinkel is er één, maar die is toevallig even weg, en o ja: in slagerij Delica Licious werkt ook iemand die in het dorp zelf woont.

Kerstmis

"Klopt", zegt 'Cadzand-Badder' Koen Radder terwijl hij in rap tempo spareribs insmeert met marinade. De slagerij is, met een handvol andere winkels, ondanks het zeer beperkte aantal inwoners het jaarrond open. "Met kerst en oudjaar is het hier hartstikke druk. Dan zijn heel veel appartementen en huisjes verhuurd en wil iedereen gourmetten of een opgemaakte schotel." Hoort hij zijn klanten nooit klagen over die bouwputten? Radder schudt zijn hoofd. "Nee hoor. Ze vinden het juist leuk en gaan er kijken en vragen stellen." De bouwput als toeristische attractie, dus.

Meer in de PZC van donderdag.

Volledig scherm
De vele toeristen in Cadzand-Bad lijken de bouwactiviteiten als een attractie te zien. © Ondine van der Vleuten