Volledig scherm
Neeltje Jans © Lex de Meester

Nieuw windpark op Neeltje Jans

NEELTJE-JANS - Na een voorbereiding van meer dan tien jaar is de bouw begonnen van windpark Bouwdokken op Neeltje Jans.

Negen windmolens van 162,5 meter hoogte verrijzen op de dammen van de voormalige bouwdokken van het werkeiland. Vanaf 2018 leveren ze bij elkaar voldoende stroom voor een stad zo groot als Middelburg. De voorbereiding had nogal wat voeten in de aarde. Met name de bezwaren van het naastgelegen Deltapark Neeltje Jans bij de Raad van State heeft voor een aantal jaar vertraging gezorgd, vertelt directeur Rick Wasser van E-Connection. Nadat de rechter eind 2012 bepaalde dat het Deltapark de windmolens moest accepteren, kon het project in gang worden gezet.

E-Connection is geen nieuwe naam in Zeeland. Ze heeft al zes windparken in Zeeland gebouwd, onder andere op Neeltje Jans. Windpark Bouwdokken wordt voor 25 procent gefinancierd door Windcoöperatie Zeeuwind. E-Connection ontwikkelt, bouwt en beheert het windpark en regelt een en ander vanuit haar vestiging in Kamperland.

De eerste stap voor de bouw van het zevende park heeft E-Connection inmiddels gezet: de aanleg van de toegangswegen naar de bouwplaats. Ook zal deze maand nog worden begonnen met de fundering voor acht windmolens. De negende molen komt later. Met het rijk - eigenaar van de grond waarop die molen komt te staan - wordt nog overlegd over een aantal juridische zaken, zegt Wasser.

De negen windmolens zijn niet de kleinste, maar ook niet de grootste. Wasser: "De molens hebben een ashoogte van 99 meter, een bladlengte van 63,5 en worden dus 162,5 meter hoog. Ook al is het mogelijk om hogere molens te bouwen, is dat niet nodig. Eenvoudigweg omdat het niet meer stroom oplevert. We hebben gekozen voor Enercon-turbines van 4,2 megawatt per stuk. In totaal leveren ze straks elektriciteit op voor zo'n 42.000 huishoudens. Ik zeg wel eens gekscherend: dit worden offshore-windmolens met droge voeten. Want op deze plek profiteren we van de sterke wind, terwijl de molens nog wel op het land staan."