Volledig scherm
Wielrenners passeren een ouder stel in Terneuzen. © Peter Nicolai

'Natuurlijk zijn er idiote wielrenners die denken dat de openbare weg een racebaan is'

VLISSINGEN - Woensdagochtend, Sas van Gent. Een wielrenner komt in botsing met een twaalfjarige jongen. Hij stopt niet, maar zet een tandje bij. A-sociaal. Typerend voor de ‘pelotons wielrenners’ die de Zeeuwse wegen onveilig maken en vinden dat iedereen zich maar aan hen moet aanpassen. Of zit het niet zo?

In de reacties op de website van de PZC wordt enige nuancering aangebracht: het zijn de rotte appels die het imago van de wielrenner verpesten.

Want echt, benadrukt amateurwielrenner Wallie de Groote uit het Zeeuws-Vlaamse Schapenbout, veiligheid is een belangrijk thema onder wielrenners. "Natuurlijk zijn er idioten die denken dat de openbare weg een racebaan is. Dan zeg ik: ga koersen op een afgesloten circuit. Geen tegenliggers. Perfect voor hardrijders dus.”

De Groote fietst al een jaar of zes. "Alleen en in groepsverband, met de Men in Pink en groepen van de Koesterchallenge. Mijn vrouw Esmiralda fietst ook.” 

Strikte regels
Wat andere weggebruikers vaak ontgaat, is dat binnen zo’n groep strikte regels gelden. De man of vrouw die voorop en achteraan rijden, hebben tot taak de groep bij elkaar te houden. Ook zijn zij de eersten die signaleren of er gevaar dreigt of dat er andere weggebruikers aankomen waarmee rekening moet worden gehouden. (‘Auto voor! Auto achter!’).

Vooral bij blinde bochten is dat bepaald geen overbodige luxe. Het een en ander gebeurt volgens min of meer vaste regels. Bij links- of rechtsafslaan natuurlijk: hand uitsteken. Een omhoog gestoken hand of vuist betekent: stop. Bij slecht wegdek wijst de aanvoerder naar de betreffende plek.

Stop!
En wat vooraan gesignaleerd wordt, nemen degenen die achter hen rijden over om degenen dáárachter te waarschuwen, al dan niet in combinatie met een kreet. Zo ontstaat er een soort ‘wave’ van waarschuwingssignalen of kreten (Lek! Paaltje! Achter elkaar! Stop! Vrij! Rustig! Wachten!).

Belangrijk: als er een paard aankomt nooit roepen of bellen. De Groote: "Daar schrikt het van. Je maakt een armgebaar, en degene achter je neemt het over.” Met een beetje gezond verstand hoeft niemand elkaar in de weg te zitten, geeft De Groote aan.

Kanttekening: die Belgen. "Onze wegen zijn fijner om op te fietsen. Dat klopt. Dus scheuren ze in groepen van dertig man met 32 km per uur over de weg. De voorste met een scheidsrechtersfluitje dat bij elke kat of hond gebruikt wordt, achteraan een auto met zwaailicht. Die denken altijd dat het vol koersen is. Ja, dat wekt agressie op.”