Volledig scherm
© Thinkstock

Na de tarwe valt ook de bietenoogst in Zeeland lager uit

SEROOSKERKE - Zeeland stevent af op een lagere suikerbietenoogst dan vorig jaar. Ook in de tarwe moeten de akkerbouwers een tegenslag incasseren: 10 tot 15 procent minder kilo's en lage prijzen. Toch is het seizoen nog lang niet verloren, zegt akkerbouwvoorman Johan Sanderse van de ZLTO. "Met goede aardappelprijzen, kan het allemaal meevallen."

Het grillige weer, met name de natte junimaand, drukt niet alleen de tarweopbrengsten, maar remt ook de groei van de suikerbieten. In heel Noordwest-Europa zal er per minder suiker van een hectare komen. Alleen Frankrijk is de dans ontsprongen, blijkt uit de oogstmonitor van de Europese Commissie.

Te weinig zonuren

De suikerbieten hebben te weinig zonuren gehad, waardoor de groei achterloopt. Een hittegolf helpt ook niet. De plant sluit zich dan af. "De oogst wordt geen topper", zegt ZLTO- akkerbouwwoordvoerder Sanderse. Hij schat dat een hectare dit jaar goed is voor 10.000 tot 12.000 kilo suiker. Afgelopen seizoen was dat 14.000 kilo per hectare. "Maar", relativeert Sanderse, "sinds 2010 zijn de opbrengsten sterk gestegen. Nu hebben we eens een minder jaar. Een mindere bietenoogst hoeft geen ramp te zijn als de prijzen goed zijn. Momenteel stijgen ze weer iets."

Verplichte nummers

Tarwe en suikerbieten zijn verplichte nummers in het bouwplan van akkerbouwers. Daar dekken ze hun onkosten mee, zegt Sanderse. Telers halen hun inkomen vooral uit aardappelen en uien, die in een vrije markt kunnen worden verhandeld. De aardappelprijzen zijn nu goed. "Het seizoen is dus beslist nog niet verloren."