Volledig scherm
De lindeboom in Ouwerkerk. © Hans Bin

Mysterieus spinsel op lindeboom in Ouwerkerk

OUWERKERK - Een lindeboom in de tuin van Hans Bin in Ouwerkerk is plotseling bedekt met een geheimzinnig materiaal. De hele boom zit onder. Vermoedelijk gaat het om het web van de spinselmot.

Volgens Bin lijkt het materiaal op glimmend plastic folie. "Echter als je er met de hand over veegt is het een soort spinsel." Hij staat voor een raadsel. "Ook lagen er hoopjes oranje poeder onder de boom, vergelijkbaar met het meel wat houtwormpjes produceren. Wat kan dit zijn?"

Boswachters en boomspecialisten vermoeden dat het gaat om rupsen van de spinselmot, een kleine vlinder (wit met zwarte spikkels). Het enige probleem is dat de rupsen actief zijn in mei. De larven verpoppen zich in juni tot vlinders, waarna de webben verdwijnen. De meeste deskundigen twijfelen daarom of het echt om de spinselmot gaat.

Boswachter Alex de Visser is wel overtuigd. Hij zegt dat het fenomeen vaker voorkomt op Schouwen-Duiveland en dat het ondanks de tijd van het jaar toch echt gaat om de spinselmot. Hoe dan ook, het blijft een spookachtig beeld.