Volledig scherm
Historisch Museum De Bevelanden in Goes. © PZC

Museum in Goes luidt de noodklok

GOES - Goes wordt een stad zonder cultureel hart. Daarvoor vreest het bestuur van Historisch Museum de Bevelanden. Als de voorgenomen bezuinigingen doorgaan, moet het museum eind 2017 de deuren sluiten.

Het is niet de eerste keer dat de gemeente Goes de financiële bijdrage voor Historisch Museum de Bevelanden verlaagt, maar met 25.000 euro minder in 2018 en 50.000 euro in 2019 gaat het wel om de grootste bezuiniging tot nu toe. "Als de gemeenteraad akkoord gaat, krijgen wij over 3 jaar nog 170.000 euro aan subsidie", rekent voorzitter Toine Wevers van stichting Musea de Bevelanden voor. "En van dat bedrag kun je nog eens 70.000 euro aftrekken voor de huur van het pand, precariobelasting en andere kosten die wij aan de gemeente betalen."

Van alles geprobeerd

Het is volgens Wevers niet haalbaar om het museum na 2017 open te houden. En de eigen mogelijkheden zijn ook op, zegt hij. "We hebben de afgelopen jaren van alles geprobeerd om de kosten te drukken: de directeur is minder gaan werken, de crowdfundingsactie 'Club van 100' is opgezet en we hebben voorgesteld het pand van de gemeente te kopen." Dat laatste ging niet door omdat de gemeente het gebouw niet wilde verkopen. De 3000 euro die jaarlijks binnenkomt via de donateurs van de 'Club van 100' haalt volgens Wevers weinig uit als er aan de andere kant 25.000 euro af gaat.

Grote zorgen

Het baart Wevers grote zorgen dat het college denkt dat een stad als Goes zonder museum en andere cultuurvormen kan. Nog erger vindt hij dat de bezuinigingen de gemeente waarschijnlijk niet eens zo veel opleveren. "De kosten blijven, ook als het museum sluit. Dan moet de gemeente namelijk de collectie gaan beheren. De deskundige die dat doet, moeten ze betalen. Net als de kosten voor het pand waarin de collectie wordt ondergebracht."

Voor het Fruitteeltmuseum in Kapelle - dat ook onder Stichting Musea de Bevelanden valt - is de situatie minder nijpend. "Daar werkt maar één betaalde kracht", legt Wevers uit. "En het bezoekersaantal ligt vijf keer lager."