Volledig scherm
Vissen naar mosselzaad. © Melita Lanting

Mosselen: kun je ze nu nog eten?

VLISSINGEN - Handelaren en kwekers maken zich ernstig zorgen. Maar niet over de mosselen zelf, want 'er komt geen mossel op tafel of in de winkel die niet honderd procent veilig is', zegt handelaar Jan Kees Vette.

De ontdekking van de giftige stof TTX in mosselen komt op een vervelend tijdstip: woensdag begint het mosselseizoen. Dat het nu de kop opsteekt is schrikken, zegt mosselkweker Cees Otte uit Bruinisse. Want wat doet dit nieuws met het vertrouwen van de consument? Otte, bezwerend: "Wat niemand zich realiseert: nergens anders zijn de mosselen zo veilig als in Nederland." De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit garandeert de veiligheid van de mosselen die nu in de handel zijn, maar waarschuwt wildplukkers om toch vooral geen oesters en mosselen te oogsten in de gesloten gebieden.

Nieuwe test

Maandag maakt de NVWA weer nieuwe testresultaten bekend van monsters uit die gebieden: het oostelijk deel van de Oosterschelde en gebieden in de noordelijke tak. Als die schoon blijken te zijn, kunnen de natte pakhuizen weer in gebruik worden genomen. De sector steunt de strenge maatregelen. "Wij hebben er alle belang bij dat de consument vertrouwen houdt in de mossel", zegt Vette.

Meer in de PZC van maandag.