Volledig scherm
© iStock/ThinkStock

Mosselen en oesters uit de Oosterschelde bevatten mogelijk giftige stof

VLISSINGEN - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verbiedt verkoop van mosselen en oesters uit het Oostelijke deel van de Oosterschelde en de Noordelijke tak. In de schelpdieren kan mogelijk de giftige stof tetrodotoxine (TTX) voorkomen.

Mosselen en oesters uit nabijgelegen watergebieden moeten worden getest voordat ze verkocht mogen worden. Het gaat om een voorzorgsmaatregel. De NVWA adviseert burgers geen oesters of mosselen te rapen uit de Oosterschelde. Het is niet bekend hoe lang de verscherpte regels van kracht blijven.

Start van het seizoen
De start van het mosselseizoen gaat komende woensdag gewoon door. De sector neemt maatregelen om ervoor te zorgen dat er voldoende -veilige- mosselen en oesters zijn voor consumenten. De voorzitter van vereniging De Mosselhandel, Wouter Zandbrink, heeft begrip voor de preventieve maatregel van de NVWA in het kader van de voedselveiligheid. "Dat is immers in ons eigen belang", zegt hij daarover.

Twee plaatsen
De NVWA heeft op twee plaatsen in de Oosterschelde mosselen en oesters gevonden die een gevaarlijke hoeveelheid TTX bevatten. Dat blijkt uit een risicobeoordeling van wetenschappers van het Bureau Risicobeoordeling & Onderzoeksprogrammering (BuRO).

Oorsprong onduidelijk
Tetrodotoxine is een zeer giftige stof, die al in kleine hoeveelheden het zenuwstelsel kan beschadigen. Van slechts 24 milligram kan een mens al overlijden. Schelpdieren maken het gif niet zelf aan, maar kunnen het uit het water filteren. Mogelijke bronnen zijn bepaalde algen, bacteriën (Vibrio’s) en de snoerworm.

Periodieke controle
Het is bij de NVWA bekend dat schelpdieren in de Oosterschelde TTX kunnen bevatten. Daarom wordt er wekelijks getest op het voorkomen van de stof. In maart van dit jaar bleek er nog niks aan de hand te zijn met Zeeuwse mosselen en oesters. Schelpdieren die op dit moment verkocht worden in supermarkten en restaurants zijn veilig om te eten.