Volledig scherm
© Thinkstock

Mossel blijkt redder van bedreigd slijkgras op schorren

YERSEKE - Mosselen zijn niet alleen lekker zeebanket, dankzij de schelpdieren komen planten op schorren beter lange perioden van droogte door.

Een internationaal team van onder meer het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft ontdekt dat mosselen op buitendijkse begroeide platen een steun in de rug zijn van de vegetatie. Het team deed onder meer onderzoek in de Verenigde Staten. Meer dan hier lijden schorren (kwelders) daar onder de klimaatverandering. Door langdurige droogte sterkt het Amerikaanse slijkgras, de belangrijkste plantensoort op de begroeide platen, massaal af.

Kaalslag

Op sommige plaatsen is sprake van een ware kaalslag. De onderzoekers kwamen erachter dat kleine mosselkolonies - heuveltjes van een halve meter in doorsnee - een belangrijke rol spelen bij het herstel van afgestorven gebieden. Mosselen maken gaatjes in de bodem waarin water blijft staan. Daardoor blijft het zoutgehalte in de bodem laag en kan het slijkgras overleven.