Volledig scherm
Wethouder Johan Aalberts. © PZC

Monumentensteden slaan alarm over nieuwe wet erfgoed

MIDDELBURG - Achttien monumentensteden hebben de Tweede Kamer een brandbrief gestuurd over een wet die grote gevolgen kan hebben voor het stedelijk erfgoed.

Ook in Zeeland zijn er zorgen. Minister Blok wil het gemeentelijk bouwtoezicht op technische eisen deels afschaffen. In gewone mensentaal: vroeger kwam de gemeente bij nieuwbouw en verbouwingen kijken of alles wel veilig gedaan was en klopte, straks is de (ver)bouwer verantwoordelijk. Wie een nieuwbouwhuis of verbouwing wil, gaat naar een architect die het bouwplan tekent en er een stempel op zet als bewijs dat het in orde is. Dat gaat naar de gemeente en de bouw kan beginnen.

Dragende muur

Gemeenten zijn het in principe eens met de voorstellen, maar vanuit monumentensteden als Maastricht - opsteller van de brief - klinkt protest. Wat, bijvoorbeeld als een verbouwing verkeerd uitpakt en het gebouw instort, zoals onlangs in Den Bosch gebeurde toen bij een monument per ongeluk een dragende muur omging? Wat als iemand een serre wil aanbouwen en de stijl van het monument niet herkent?

Middelburg

Middelburg telt bijna 1200 Rijksmonumenten. Toch ontbreekt de handtekening van wethouder Johan Aalberts (cultureel erfgoed) onder de klaagbrief. De reden: tijdsdruk en het feit dat hij in deze kwestie woordvoerder is voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Maar, haast hij zich te zeggen: Aalberts is het helemaal eens met de strekking van de brief aan de Tweede Kamer. ''Met monumenten kun je niet experimenteren. Haal het erfgoed uit die nieuwe wet.”

 1. Tien locaties voor wie geen zin heeft in een standaard Amsterdam Dance Event
  ADE

  Tien locaties voor wie geen zin heeft in een standaard Amsterdam Dance Event

  Amsterdam Dance Event, dat vandaag van start is gegaan en 375.000 bezoekers verwacht, is zó veel meer dan een nachtje 'raven' in de Amsterdam Arena. Je kan dansen in een hijskraan, met slechts veertig man getuige zijn van een wereldberoemde dj in een piepklein keldertje, of de hele nacht doorhalen in een soort omgebouwde huiskamer in Amsterdam-Noord. Ga je liever borrelen in een oude mannensauna, ooit opgericht zodat homo’s een plek hadden om af te spreken? Het kan allemaal. Tien bijzondere ADE-locaties, om te voorkomen dat je niet in de massa verdwijnt. 
 2. McDonald's drijft klanten tot grote wanhoop met 'irritante illusie'

  McDonald's drijft klanten tot grote wanhoop met 'irritante illusie'

  De Britse tak van hamburgerketen McDonald's heeft met een raadselachtig bericht op sociale media klanten tot grote wanhoop gedreven. Het bedrijf postte op Twitter en Facebook een afbeelding van een reeks verticale zwarte streepjes met daarbij de tekst: Tag een vriend die tussen de lijntjes zou moeten lezen. Vervolgens wrongen volgers van de fastfoodfirma zich dagenlang in de vreemdste bochten om een verborgen mededeling te achterhalen.