Volledig scherm
Wethouder Johan Aalberts. © PZC

Monumentensteden slaan alarm over nieuwe wet erfgoed

MIDDELBURG - Achttien monumentensteden hebben de Tweede Kamer een brandbrief gestuurd over een wet die grote gevolgen kan hebben voor het stedelijk erfgoed.

Ook in Zeeland zijn er zorgen. Minister Blok wil het gemeentelijk bouwtoezicht op technische eisen deels afschaffen. In gewone mensentaal: vroeger kwam de gemeente bij nieuwbouw en verbouwingen kijken of alles wel veilig gedaan was en klopte, straks is de (ver)bouwer verantwoordelijk. Wie een nieuwbouwhuis of verbouwing wil, gaat naar een architect die het bouwplan tekent en er een stempel op zet als bewijs dat het in orde is. Dat gaat naar de gemeente en de bouw kan beginnen.

Dragende muur

Gemeenten zijn het in principe eens met de voorstellen, maar vanuit monumentensteden als Maastricht - opsteller van de brief - klinkt protest. Wat, bijvoorbeeld als een verbouwing verkeerd uitpakt en het gebouw instort, zoals onlangs in Den Bosch gebeurde toen bij een monument per ongeluk een dragende muur omging? Wat als iemand een serre wil aanbouwen en de stijl van het monument niet herkent?

Middelburg

Middelburg telt bijna 1200 Rijksmonumenten. Toch ontbreekt de handtekening van wethouder Johan Aalberts (cultureel erfgoed) onder de klaagbrief. De reden: tijdsdruk en het feit dat hij in deze kwestie woordvoerder is voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Maar, haast hij zich te zeggen: Aalberts is het helemaal eens met de strekking van de brief aan de Tweede Kamer. ''Met monumenten kun je niet experimenteren. Haal het erfgoed uit die nieuwe wet.”