Volledig scherm

Mogelijk vanaf 2018 intercity tijdens de spits in Zeeland

MIDDELBURG - De NS gaat de mogelijkheid onderzoeken om vanaf 2018 tijdens de spits weer intercity's in Zeeland te laten rijden.

Die toezegging heeft president-directeur Roger van Boxtel dinsdagmiddag gedaan in een gesprek met gedeputeerde Harry van der Maas (SGP, mobiliteit).

Twee varianten

Er zijn twee varianten die worden bekeken. De eerste lijkt op een terugkeer naar de situatie van voor 2012, maar dan uitsluitend tijdens de ochtend- en de avondspits. Dat betekent het ene half uur een intercity die de stations Vlissingen, Middelburg, Goes en Bergen op Zoom aandoet en het andere halfuur een stoptrein tussen Vlissingen en Roosendaal. De andere variant die wordt bekeken is dat tijdens de spits een van de huidige 'intercityboemels', zoals Van Boxtel ze noemde, in Zeeland wordt geplitst. Het ene deel rijdt dan als een intercity, het andere deel als een stoptrein. Dat betekent dus een extra trein.

Rendabel

"Dat doen we niet in de daluren", aldus Van Boxtel. "We zijn een bedrijf en onze exploitatie moet sluiten. We zijn niet in staat te rijden als het niet rendabel is."

De NS en de provincie gaan wel samen kijken of de trein door Zeeland tijdens daluren aantrekkelijker kan worden gemaakt voor toeristen, in eerste instantie door een koppeling met grote evenementen.

Extra wachttijd

De extra wachttijd van ruim vijf minuten in Roosendaal als de dienstregeling voor 2017 ingaat, is niet van tafel. Daarvoor is de samenhang in de dienstregeling te groot, legde Van Boxtel uit. "Als ik die vijf minuten er voor de Zeeuwse reizigers uithaal, creëer ik waarschijnlijk op een ander traject problemen."

Lees woensdag meer in de krant en de e-paper van de PZC.