Volledig scherm
Minister Edith Schippers. © ANP/Bart Maat

Minister: niets mis met hoger loon voor toezichthouders in zorgsector

VLISSINGEN - Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) onderneemt geen actie tegen toezichthouders in de zorg die hun eigen honorarium fors hebben verhoogd.

Zij antwoordt dat op schriftelijke vragen die SP-Kamerlid Renske Leijten heeft gesteld. Aanleiding was het onderzoek van deze krant waaruit bleek dat bij een deel van de Zeeuwse zorginstelling de raad van toezicht zijn eigen beloning vorig jaar heeft verhoogd, in meerdere gevallen met tientallen procenten.

Zij mogen dat op zich doen, omdat in de Wet Normering Topinkomens (WNT) de maximale bezoldiging voor toezichthouders vorig jaar is verdubbeld. Diverse zorginstellingen maken daar bewust geen gebruik van, omdat ze salarisverhoging in deze tijd maatschappelijk niet verantwoord vinden.

Moreel verwerpelijk

De SP acht het 'moreel verwerpelijk' dat toezichthouders hun vergoeding royaal verhogen. Minister Schippers antwoordt dat de bezoldigingsnormen zijn verruimd omdat raden van toezicht meer taken en grotere verantwoordelijkheden hebben gekregen.

Ze besteden er ook meer tijd aan dan voorheen. Aanvankelijk was dat twee of drie dagdelen in de maand. Inmiddels zou dat ongeveer het dubbele zijn. Een hoger honorarium is daarom op zich gerechtvaardigd.

Passende beloning

De SP had ook gevraagd hoeveel publiek geld er, door de verruiming van de normen, extra gaat naar toezichthouders in de zorgsector, het onderwijs en bij woningcorporaties. Schippers zegt dat niet te weten en daar ook niet zozeer in geïnteresseerd te zijn. Het doel van de wet is te zorgen voor een verantwoorde en passende beloning. ,,De WNT heeft geen bekostigings- of bezuinigingsdoelstelling als zodanig. Om deze reden houd ik niet bij, noch ben ik voornemens bij te houden, hoeveel publiek geld er aan bezoldigingen van topfunctionarissen wordt uitgegeven."

Deze week bleek dat ook de raden van commissarissen van vier Zeeuwse woningcorporaties hun beloning afgelopen jaar aanzienlijk hebben verhoogd.

Volledig scherm
Renske Leijten. © ANP/Evert-Jan Daniels