Volledig scherm
© Lex de Meester

Minister Kamp gebeten hond in Staten

MIDDELBURG - Met zijn weigering de kerncentrale in Borssele uit de problemen te helpen, heeft minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) het verbruid bij Provinciale Staten. "Kamp laat de kerncentrale in de kou staan en dat bezorgt ons een kater", zei Ton Veraart (D66) gisteren in de Statencommissie bestuur. "Hij is niet van plan een vinger uit te steken om het probleem van de kerncentrale op te lossen. 'Jullie bekijken het maar in Zeeland', zegt hij." De Statenleden spraken vrijdag over het splitsingsplan voor het energiebedrijf Delta, dat in vertrouwen aan hen is voorgelegd.

Onderdeel daarvan is het plan om de kerncentrale apart te zetten in een stichting. Daarvoor moeten honderden miljoenen euro's worden geleend. Dat kan alleen als het Rijk bereid is, net als de provincie en de Zeeuwse gemeenten, zich daarvoor garant te stellen. Ook een commissie Balkenende pleitte daar onlangs voor. Een andere mogelijkheid is dat het Rijk de kerncentrale overneemt. Maar Kamp heeft de Tweede Kamer laten weten dat hij geen van beide wil.

'Een vasthoudend man'

Daarover toonden alle Statenfracties, van links tot rechts, zich teleurgesteld. "Kamp is een vasthoudend man", aldus Goos Roeland (SGP). Met een verwijzing naar de aardgasproblematiek in Groningen zei hij: "Hij is wel in beweging te krijgen, maar meestal moeten daarvoor eerst meerdere aardbevingen plaatsvinden. Dat hoop ik niet voor Zeeland."

Gedeputeerde Carla Schönknecht was het eens met de Staten om 'politiek druk te organiseren' richting Den Haag, in de hoop dat het kabinet op andere gedachten wordt gebracht.

Volledig scherm
Henk Kamp © Rijksoverheid.nl