Volledig scherm
© UWV

Minder nieuwe ww-uitkeringen in Zeeland

MIDDELBURG Het aantal nieuwe WW-uitkeringen in Zeeland daalt. Dat zegt uitkeringsinstantie UWV. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn 3600 nieuwe uitkeringen verstrekt, 1300 minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat is een daling van maar liefst 26 procent. Landelijk daalt het aantal nieuwe uitkeringen met 12 procent.

Toch is de situatie in Zeeland nog niet rooskleurig. Het aantal WW-uitkeringen in de provincie is op dit moment nog vijf procent (400 stuks) hoger dan een jaar geleden. Dat komt, zegt het UWV door de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz). Mensen die tegen een lager loon aan de slag gaan, behouden recht op een aanvulling uit de WW. De meeste WW-uitkeringen worden verstrekt aan vijftigplussers.

Het economisch herstel gaat traag. In het eerste kwartaal stonden 33 procent meer vacatures open dan een jaar eerder. Aan de andere kant zijn er minder mensen die kort werkloos zijn. Dat zorgt, aldus het UWV, voor een arbeidsmarkt die evenveel vacatures heeft als mensen die korter dan zes maanden staan ingeschreven bij de instantie.

Wie werk zoekt in de horeca, zoals, kelners, koks en schoonmakers, kan meteen aan de bak. Dat geldt ook voor technisch personeel. Banen als lasser, automonteurs, assemblagemedewerker, verpleegkundigen liggen in Zeeland voor het oprapen.