Volledig scherm
De kassa van de veerboot tussen Vlissingen en Breskens. © Theo Giele

Minder afvaarten in 2019, in 2024 hopelijk nieuwe veerboot

MIDDELBURG - De provincie schrapt vanaf 2019 een aantal afvaarten van het fiets-voetveer.

Daarmee kan een half miljoen euro per jaar worden bespaard. Het streven is om in 2024 een nieuw, groter schip in de vaart te hebben. Het dagelijks provinciebestuur nam daarmee dinsdag het ambtelijk advies over dat eerder over de veerdienst is uitgebracht. Het aantal reizigers blijft achter bij de verwachtingen. Bij de ingebruikname in 2004 werd uitgegaan van 800.000 passagiers per jaar. In de praktijk ligt dat rond de 650.000 en de trend is licht dalend. Daardoor legt de provincie te veel geld toe op de veerdienst. Bovendien zijn er zorgen over de betrouwbaarheid van de huidige twee swathschepen, zeker nu ze wat ouder worden. Het aantal storingen is relatief hoog.

Bezuinigen

Gedeputeerde Harry van der Maas sprak dinsdag van een tweetrapsraket in de besluitvorming. Vanaf 2019 kan een aantal afvaarten met een gering aantal reizigers worden geschrapt. Daardoor kan op personeel worden bezuinigd. Door dat pas in 2019 te doen, hoeft er niemand gedwongen weg. Zo wordt per jaar 5 ton bespaard. Welke afvaarten precies worden geschrapt en hoeveel, kon Van der Maas niet zeggen. Hij had het over 'de randen van de dag'.

Eén groter schip

Tegelijkertijd wordt het plan uitgewerkt om de twee huidige schepen, die 181 passagiers kunnen vervoeren, te vervangen door een groter schip waarop 300 mensen mee kunnen. Dat zou dan één keer in het uur gaan varen. Streefdatum is 2024. Met het oog op toeristen moet er op de veerboot ook meer te beleven zijn. De provincie denkt dan aan een presentatie zoals eerder deze maand in Nieuwspoort in Den Haag, waar een tijdelijke Zeeuwse ambassade werd ingericht. Het gaat onder meer om foto's, video's en informatie over Zeeland. De bedoeling is dat al op de huidige schepen in te voeren.

Verkoop huidige schepen

Er kan alleen een nieuw schip komen als de huidige swaths kunnen worden verkocht. Ook moet worden nagedacht over een vervanging als de grotere boot uitvalt of in onderhoud is.

Volgende week houdt de provincie een informatiebijeenkomst in Sluis. Volgende week vrijdag spreken Provinciale Staten over het plan.

Volledig scherm
© Peter Nicolai