Volledig scherm
Het uitzetten van mosselzaad op de Oosterschelde. © Izaäk Verkeste

Miljoenenbelang staat op het spel voor mosselkwekers in Oosterschelde

ZIERIKZEE - Mosselkwekers hebben groot belang bij een reële schaderegeling voor de zandsuppletie van de Roggenplaat in de Oosterschelde. De omzet uit de ongeveer zestig percelen rondom de zandbank bedraagt jaarlijks vijftien tot twintig miljoen euro, zegt secretaris Addy Risseeuw van de Producentenorganisatie Nederlandse Mosselcultuur (PO-Mossel). "De beste percelen liggen in dat gebied." De ophoging van de Roggenplaat begint najaar 2017. Het zand wordt opgebracht uit de geul voor de Noord-Bevelandse kust bij de Roompot, die daarmee tegelijkertijd wordt uitgediept.

Begin 2018 ligt er dan naar verwachting voor de eerstkomende 25 tot 30 jaar weer genoeg zand op de plaat om volop ruimte te bieden aan foeragerende vogels en rustende zeehonden.

De PO-Mossel pleit bij de minister voor instelling van een schadecommissie met deskundigen die eventuele claims als gevolg van de zandsuppletie op hun merites kunnen beoordelen. De nu vereiste waterdichte bewijslast dat die schade een gevolg is van de werkzaamheden, moet er af, vindt de producentenorganisatie. "In plaats daarvan vinden wij dat moet worden gekeken naar de redelijkheid en billijkheid van zo'n claim. We hebben geen zin in jarenlang juridisch gesteggel."

Lees meer over de belangen van de mosselkwekers woensdag in de PZC.